Virtuell bilsport är tävlande framför skärmen, datorer eller i racingsimulatorer och man kan vara ensam utövare eller flera. Spel som liknar rally och racing dominerar den virtuella bilsporten och ofta är spelen så bra att både banan och bilen upplevs som mycket autentiska. Tävlingarna under SM-veckan genomförs som en traditionell ral¬lycrosstävling med 3-4 kvalheat, semifinaler och final i stationära simulatorer på plats i publik arena.

Tävlande i Virtuell bilsport under dag 6 av SM-veckan den 2 februari 2019 i Sundsvall.
TŠvlande i Virtuell bilsport under SM-veckan i Sundsvall 2019.

Fakta

Det hålls internationella tävlingar med hundratusentals dollar i priser. Tävlingarna har tittare över hela världen. Fördelen med Virtuell Bilsport är att du kan uppleva banor och i verkligheten helt ouppnåeliga fordon för gemene man, utan restider eller bränslekostnader. Däremot kan man lägga ut åtskilliga tusenlappar på allt mer komplexa simulator-”riggar” med flera skärmar, oljedämpade bromsar, manuella växellådor, vibrerande säten eller det nya heta: Virtual Reality, som placerar dig bokstavligen inuti fordonet och höjer upplevelsen till tidigare oöverträffad närvaro.

Visste du att…

… många aktiva elitförare i ”verklighetens” bilsport tränar in en ny bana genom att köra den virtuellt, om och om igen.

… virtuell Bilsport har varit en erkänd bilsportgren i Sverige sedan 2007, något Sverige var en av de första i världen med att göra.

… flertalet svenskar tävlar på absolut högsta nivån i världen.