I e-sport racing tävlar de aktiva framför skärm, dator eller i racingsimulator. Det går att tävla som ensam utövare eller flera samtidigt. Spel som liknar rally och racing dominerar den virtuella bilsporten och ofta är spelen så bra att både banan och bilen upplevs som mycket autentiska.

Så funkar det

I e-sport racing tävlar de aktiva framför skärm, dator eller i racingsimulator. Det finns både singel- och lagklasser. Spel som liknar rally, rallycross och racing dominerar den virtuella bilsporten och ofta är spelen så bra att både banan och bilen upplevs som mycket autentiska. Tävlingarna under SM-veckan genomförs med kvaltävlingar hemifrån. De bästa går vidare till en på-plats-final på SM-veckan. Under finalpasset körs tre race och flest poäng efter tre körda race vinner.

Fakta

Inom e-sport racing finns det internationella tävlingar med höga prissummor som har tittare över hela världen. Fördelen med e-sport racing är att du kan uppleva banor och i verkligheten helt ouppnåeliga fordon för gemene man, utan restider eller bränslekostnader. Däremot går det att lägga ut åtskilliga tusenlappar på allt mer komplexa simulator-”riggar” med flera skärmar, oljedämpade bromsar, manuella växellådor, vibrerande säten eller VR-teknik, som placerar dig inuti fordonet och höjer upplevelsen till nästan verklig närvaro.

Visste du att

  • Många aktiva elitförare i bilsport tränar in en ny bana genom att köra den virtuellt, om och om igen.
  • E-sport racing har varit en erkänd bilsportgren i Sverige sedan 2007, något Sverige var en av de första i världen med att göra.
  • Flertalet Svenskar tävlar på absolut högsta nivån i världen.