I virtuell bilsport tävlar de aktiva framför skärm, dator eller i racingsimulator. Man kan vara ensam utövare eller flera samtidigt. Spel som liknar rally och racing dominerar den virtuella bilsporten och ofta är spelen så bra att både banan och bilen upplevs som mycket autentiska.

Så funkar det

I virtuell bilsport tävlar de aktiva framför skärm, dator eller i racingsimulator. Det finns både singel- och lagklasser. Spel som liknar rally, rallycross och racing dominerar den virtuella bilsporten och ofta är spelen så bra att både banan och bilen upplevs som mycket autentiska. Tävlingarna under SM-veckan genomförs med kvaltävlingar hemifrån.
För de som kvalar sig till finaltävlingen gäller sen samma upplägg som en rallycrosstävling på motorcykel. Det innebär fyra kvalheat där tiden är viktig. De som samlar flest poäng i kvalet går till semifinaler och de bäst går vidare till final.

Fakta

Det hålls internationella tävlingar med hög prissumma. Tävlingarna har tittare över hela världen. Fördelen med virtuell bilsport är att du kan uppleva banor och i verkligheten helt ouppnåeliga fordon för gemene man, utan restider eller bränslekostnader. Däremot kan man lägga ut åtskilliga tusenlappar på allt mer komplexa simulator-”riggar” med flera skärmar, oljedämpade bromsar, manuella växellådor, vibrerande säten eller VR-teknik, som placerar dig inuti fordonet och höjer upplevelsen till nästan verklig närvaro.

Visste du att…

… många aktiva elitförare i bilsport tränar in en ny bana genom att köra den virtuellt, om och om igen.
… virtuell Bilsport har varit en erkänd bilsportgren i Sverige sedan 2007, något Sverige var en av de första i världen med att göra.
… flertalet Svenskar tävlar på absolut högsta nivån i världen.