Aquabike, även känt som vattenskoter eller jetski, är en form av racing som mestadels körs på bana men också på öppet vatten.

Så går det till

Tävlingar med Aquabikes sker i två kategorier: ståmaskiner (jetski) och sittmaskiner (vattenskoter). Totalt fyra klasser med olika trimningsgrad där ståmaskiner har klasserna GP1 och GP3 och sittmaskiner har GP1, GP2 samt GP4. För GP1-maskinerna tillåts fri trimning, GP2-4 är mer eller mindre standardmaskiner.

Efter tidskval återstår fyra förare i varje klass som går till avgörande finaler. Tävlingsmomentet är en slalomtävling där två förare möts i bäst av tre försök i grundomgången i varje klass. Därefter går de två bästa till A-final och de utslagna möts i en B-final för att tävla om bronsmedaljen.

Fakta

Det går fort, är intensivt, jobbigt och tufft men skador är ovanliga. Dessutom är Aquabike en billig motorsport.

Idrotten Aquabikes har funnits i Sverige i 35 år och har hela tiden tillhört Riksidrottsförbundet genom Svenska Racerbåtförbundet (numera Svenska Motorsportförbundet). Under dessa år har svenska förare vunnit många mästerskap.

Vår mest framgångsrika förare är Emma-Nellie Örtendahl. I damklassen har hon vunnit ett antal Guldmedaljer i VM-serien, både i slalom och i den vanligare motocrossliknande tävlingsformen där startfältet startar samtidigt och kör heat på ca 20 minuter. Heat-tävlingarna kräver mycket träning, kondition och muskelstyrka.

Visste du att…

  • Aquabike-sporten tar ett stort ansvar genom att bedriva utbildningar på de träningsbanor som finns i landet. Önskemål finns att få betydligt fler godkända vattensportområden. Vattenytor stora som 3-4 fotbollsplaner räcker för en bra träningsplats där bojar läggs ut och bildar en bana.
  • Med rätt utrustning kan sporten bedrivas i alla väder och under en stor del av året. Det är jobbigt och det är sällan någon fryser.
  • På banorna tränar förare i alla åldrar, en del med VM-ambitioner, andra enbart som en kul motionsidrott.

Håll koll på

Sofia Borgström, flerfaldiga världsmästarinnan Emma-Nellie Örtendahl och Janina Johansson kommer alla att utmana Felix Helgesson i GP1-klassen. Superlöftet Samuel Johansson är trots sin ringa ålder, 19 år, etablerad i VM-toppen där han tävlar i sittmaskinklassen GP1.

 

Håll koll på

I Sverige tävlar tjejer och killar tillsammans. VM-serien avgörs med GP1-maskiner och sådana extrema maskiner kommer vi att få se i klassen på SM-veckan.

I denna klass är det flerfaldiga världsmästarinnan Emma-Nellie Örtendahl och hennes kollegor i VM-serien, regerande världsmästarinnan Jonna Borgström samt yngre systern Sofie Borgström, som utmanar Felix Helgesson och Eric Jacobsson i kamp om SM-guldet. Ett superlöfte att hålla koll på är Samuel Johansson som trots sin låga ålder redan är etablerad i VM-toppen där 19-åringen tävlar i sittmaskinklassen GP1.