Världens äldsta idrott och har fostrat fler olympiska medaljörer än någon annan svensk idrott. Samtliga tre olympiska grenar finns med på programmet: fristil herrar, grekisk-romersk stil herrar och fristil damer.

Så fungerar det

Brottning delas upp i två stilar: grekisk-romersk stil och fristil. Kvinnor tävlar alltid i fristil, vilket innebär att det är tillåtet att ta grepp under höften och runt benen. Män kan tävla i båda stilarna. I huvudsak går brottning ut på att den tävlande ska försöka tvinga ner sin motståndare på rygg, vilket innebär omedelbar seger i matchen, det kallas för fall.  En brottare kan också vinna en match genom att försöka få poäng. Brottaren får poäng från kast, grepp och fasthållningar och vinnaren koras när de två perioderna har avslutats.

Fakta

Fasthållningar och nedtagningar ger oftast 2 poäng, medan kast brukar ge 4 poäng, 2 poäng om kastet inte går igenom helt. Om det är väldigt fint kast kan brottaren få 5 poäng. Brottaren kan också få poäng genom att ge passivitetsvarning till motståndaren. Det kan ge 1-2 poäng och tilldelas om motståndaren brottas passivt, till exempel visar greppflykt. Matcher kan vinnas på flera olika sätt: poängseger, teknisk överlägsenhet, fall eller diskvalificering.

Vid vinst genom teknisk överlägsenhet gäller det i grekisk-romersk stil att vinna med 8 poängs marginal till exempel 8-0 eller 12-4. I fristil gäller 10 poängs marginal till exempel 10-0 eller 17-7.

Samtliga tre olympiska grenar finns med på programmet under SM-veckan: fristil herrar, grekisk-romersk stil herrar och fristil damer.

Visste du att

  • Brottning är en av de äldsta formerna av tävling och kraftmätning man känner till och de flesta kulturer har utvecklat någon form av brottning.
  • I det antika Grekland och Rom utövades en form av brottning som var en gren i de antika olympiska spelen. Dagens grekisk-romerska stil räknar sina anor från den tidens brottning.

Håll koll på

  • Jonna Malmgren är en av de mest lysande stjärnorna i startlistan. Med bland annat två EM-titlar, silver på EM 2024 och en plats i Sveriges OS-trupp inför Paris 2024 är Jonna en brottare att hålla ögonen på. Hon är rankad som nummer 4 i världen i 53-kilosklassen.
  • I 87-kilosklassen ser vi Alex Kessidis, en brottare som nyligen tog en femteplats på EM och som för närvarande rankas som sjua i världen. I samma viktklass hittar vi även hans klubbkompis Lukas Ahlgren. Som nyligen återkommit från en skada och gjorde sin seniordebut på EM, där han tävlade i viktklassen under Alex.
  • I 97-kilosklassen är Alekandar Stjepanetic anmäld, en brottare som deltog på EM och som med sina tidigare meriter kommer att vara en stark medaljkandidat. I samma viktklass hittar vi Zakarias Berg, en erfaren brottare som tidigare tävlat i 82-kilosklassen och som har en världsranking bland de 20 bästa i den viktklassen som också är på plats för att brottas om medalj.