Fäktning är blixtsnabbt, raffinerat och fysiskt krävande. Marginalerna är små och det taktiska tänkandet är nästan lika viktigt som ett bländande fotarbete och finslipad teknik. Men principen är enkel: träffa motståndaren innan motståndaren träffar dig.

Så går det till

Fäktningen är en traditionsrik och gammal sport. De flesta ord och uttryck är till exempel på franska. Banan som man fäktar på kallas ”pist”. Domaren inleder varje match med orden ”en garde”, ”pret” och slutligen ”allez!”. En tävling börjar med en poule-omgång, där fäktarna delas in i grupper om fem eller sex. I poulerna möter alla varandra i femstötsmatcher. Efter poulerna är det direktutslagningsmatcher. Då är det först till 15 stötar som gäller.

Det finns tre grenar: värja, florett och sabel. Vapnen ser olika ut och reglerna skiljer sig åt. I värja är till exempel hela kroppen träffyta, i florett får du bara träffa bålen och i sabel är allt över midjan tillåtet att träffa. Om båda fäktarna träffar varandra samtidigt, gäller till exempel olika regler beroende på vilket vapen som används. I florett och sabel finns det så kallade prioritetsregler, vilket innebär att domaren avgör vem som får poängen. I värja får båda fäktarna varsin poäng om de träffar samtidigt. Värja och florett är stickvapen, man får alltså bara poäng för träffar med spetsen på vapnet. I sabel får man även poäng för hugg.

Fakta

Fäktning är en av världens äldsta idrotter. Så länge människan haft någon form av stick- eller huggvapen har man haft ett behov av att öva sig under säkra former. Dagens moderna fäktning har sitt ursprung i det europeiska duellväsendet, som uppstod runt 1300-talet. När dueller förbjöds, ville man ändå fortsätta fäkta, fast på ett säkert sätt. Fäktning är en av få sporter som funnits på det olympiska programmet sedan spelens början.

Idag är fäktning en global och växande sport. Sverige har stolta rötter: fäktning var Sveriges mest framgångsrika OS-sport under 70-talet, med ett flertal medaljer.

Visste du att

  • Fäktning är en ursprunglig olympisk idrott som varit med sedan de allra första olympiska spelen i Aten 1896.
  • Fäktning har historiskt varit en del av officersutbildningen i försvarsmakten.
  • Pisten du fäktar på är 14 meter lång.

Håll koll på

I årets SM finns mycket dramatik. Eftersom tävlingarna krockar med två världscuptävlingar, finns det stora möjligheter till skrällar.

Värja damer

Storfavoriter är landslagskollegorna Sophie Engdahl, Moa Maanika och Engla Sennerlin Holm. Utmanar gör även tterst lovande Linnea Eriksson, som är rankad femma i Europa i sin åldersklass (U17) och Annica De Groot, som nyligen vann silver i veteran-VM.

Värja herrar

Håll koll på juniorlandslagsmännen Gösta Ståhl, Elwin Elg och Nima Pourmand. Förra året skrällde den rutinerade Robin Kase med ett silver, och han är med i år igen. Eller ska Jan Tivenius, som tog guld i veteran-VM, slå till?

Florett damer

Här har vi två klart lysande favoriter: systrarna Esther och Miriam Schreiber. De är fullständigt dominerande inom svensk damflorett. Sammanlagt har de sju (7) SM-guld. Allt annat än guld och silver till familjen Schreiber är en superskräll.

Florett herrar

Herrflorett är inne i ett tydligt generationsskifte, och det är svårt att utse någon som helst favorit. Förra årets vinnare Emil Nordman Rid kanske? Många före detta landslagsmän som fortfarande håller hög klass ställer upp.

Sabel herrar

Sabel växer så det knakar i Sverige. Historiskt är det den minsta grenen inom fäktning, men årets SM-fält är det största någonsin. Regerande mästaren Daniel Brodén är här, samt silvermedaljören Victor Alejandro Ortiz Pena och bronsmedaljörerna Johan de Jong Skierus och Philip Wallenius. Förutom dem finns en många juniorer som har internationell erfarenhet och vill visa framfötterna.