Ta del av den senaste forskningen om snö och snökvalitet; skidor och skidglid. Våra skidspår, pister, leder och isar är i ständig förändring beroende på hur många människor som nyttjar dem och för vad. De yttre förhållandena spelar en avgörande roll – att hålla anläggningar i gott skick är utmanande med ett klimat i förändring.

Onsdag den 23 mars, kl. 13.00-15.15, digitalt via Zoom

Medverkar gör bland annat forskarna Johan Casselgren, Agneta Larsson och Andreas Almqvist från Luleå tekniska universitet, samt Vasaloppets sportchef Tommy Höglund och Erik Melin Söderström, snö- och klimatexpert på Peak 63.

Program

Snö – ett föränderligt material

Hur mäts förändringar och snöns kvalitet? Snö beter sig på olika sätt – vad får det för praktisk betydelse för utövare av skidsport, pist- och spårpreparerare och andra som använder sig av snö i sin verksamhet, till exempel för bil- och däcktester? Snöforskaren Johan Casselgren berättar om den senaste forskningen från Luleå tekniska universitet, och delar också med sig av erfarenheter från sin färska resa till Antarktis, där han undersökt hur klimatförändringarna påverkar snötäcket.

Att jobba för världens snabbaste skida

Vilka faktorer spelar roll för skidglid och hur går det till att mäta dem? Hör mer om vad skidans utformning, struktur och vallning har för betydelse och hur det går att optimera skidornas glidegenskaper. Andreas Almqvist, professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet, är en av forskarna som arbetar för att tillsammans med SOK och landslagets vallateam utveckla världens snabbaste skida. Han är som en av sex svenska forskare utvald till ett utvecklingsprogram inom SOK:s Olympisk offensiv.

Vilken roll spelar snökvalitet i skidspår och pister?

Vad är det viktigaste att veta för att tillverka spår och pister som håller hög klass och även är hållbara?  Erik Melin Söderström, snö- och klimatexpert på Peak 63, som tillsammans med sport- och outdoorbranschen arbetar med hållbar utveckling, kunskapsuppbyggnad, produktinnovation, snökompetens och marknadsexpertis.

Snöhantering och spårpreparering i praktiken

Tommy Höglund, sportchef för Vasaloppet, berättar om Vasaloppsveckans spårpreparering och de förberedelser som krävs för att säkerställa arrangemanget, gällande allt från snöhantering till snabba beslut om att gå in med pistmaskin under loppet. Tommy Höglund är även styrelseledamot i Svenska skidskytteförbundet, tidigare olympier och sportchef för VM i Falun 2015.

Utomhusaktivitet i vinterstaden

Agneta Larsson, forskare i fysioterapi vid Luleå tekniska universitet, om hur samspelet mellan miljö, väder, vanor och attityder påverkar när en person känner sig bekväm att röra sig utomhus på vintern och på vilka sätt detta är av betydelse för hälsa och välbefinnande.

 

Se sändningen från din egen enhet eller i kom till ”Mötesplats SM-veckans” lokal på Pite havsbad och kolla därifrån. Kryssa i hur du deltar när du gör din anmälan. Anmäl dig senast 22 mars.

Kostnad
Kostnadsfritt

Målgrupp
Alla som är intresserade.

Anmäl dig här


Om Mötesplats SM-veckan
Mötesplatsen är en del av SM-veckan i Piteå, 23–28 mars 2022. Med idrotten i fokus, lyfts viktiga frågor för regional och nationell utveckling. Under Mötesplatsens flagg för vi samtal, blir inspirerade och får ökad kunskap inom aktuella ämnen och forskning.
Mötesplats SM-veckan arrangeras i samarbete mellan Riksidrottsförbundet, RF-SISU Norrbotten, Luleå Tekniska Universitet, Region Norrbotten och Piteå kommun.


Kontakt 
Åsa Christensen
[email protected]
070-298 00 39

Helene Johansson
[email protected]
070-686 04 49