Cykeltrial är en spännande, spektakulär och publikvänlig idrottsgren. Stabilitet och kontroll är två av de viktigaste faktorerna för ett lyckat åk på cykeln i extrema situationer.

Tävlande under finalen i cykeltrial dag fyra av SM-veckan den 4 februari 2017 i Söderhamn.

Så går det till

Det gäller att ta sig över grupperade sektioner, som hindren kallas, utan att förarens fot eller någon annan del av cykeln, förutom hjulen, nuddar marken. Det gäller att samla så många poäng som möjligt genom att köra felfritt genom ett antal sektorer i sektionerna. Varje sektion är indelad i fem sektorer och för varje sektor som cyklisten klarar att köra felfritt får hen 10 poäng. Om man sätter i en fot i en sektor får man inga poäng i den delen av sektionen men man får fortsätta till nästa sektor. Om man drar på sig totalt 5 straffprickar måste man avbryta sektionen men man får behålla de poäng man klarat. Följaktligen är det den som har högst antal poäng som är bäst.

Fakta

Trial växte fram i Europa på 1970-talet och har sina rötter i den motordrivna versionen av trial. 1985 integrerades trial helt inom det internationella Cykelförbundet, UCI, och har efter det utvecklats snabbt som en cykelsport. Trial är en lättillgänglig sport som utövas över hela världen av barn så unga som 5 år upp till vuxna, långt över 40, i såväl skogsterräng som stadsmiljö. De vanligaste hjulstorlekarna som används inom sporten är 20 och 26 tum.

Visste du att

  • Cykeltrial är en av Svenska Cykelförbundets sju grenar.
  • Trial är en arenasport som normalt utövas utomhus men lämpar sig även mycket väl för inomhus.
  • Svenska Hilda Andersson tog VM-brons i Abu Dhabi i november.

Håll koll på

Damer

Hilda Andersson, Arvika IS
Damerna har i år fått en egen klass även i inomhus-SM och vi har under 2022 glädjande fått ett stort internationellt genombrott av unga Hilda Andersson. Först tredjeplats totalt i världscupen och sedan samma placering på VM i Abu Dhabi i november.

Herrar

Alexander Karlsson, Hawkhills TK
En mycket rutinerad trialcyklist som var trea på SM i Piteå men sedan vann utomhus-SM. Nu kommer dessutom inte Joacim Lundgren kommer till start, vilket gör Alexander till en av två guldfavoriter på herrsidan.

Ludvig Andersson, Arvika IS

Det var en skräll och lite smått heroisk finalkörning när Ludvig inte bara vann SM-guldet som junior utan var närmast att klara den X-trialanpassade avslutande väggen. Den regerande mästaren var sjua på junior-VM i Abu Dhabi, en placering från final.