Virtuell bilsport är tävlande framför skärmen, datorer eller i racingsimulatorer och man kan vara ensam utövare eller flera. Spel som liknar rally och racing dominerar den virtuella bilsporten och ofta är spelen så bra att både banan och bilen upplevs som mycket autentiska.

Så funkar det

Virtuell bilsport är tävlande framför skärmen, datorer eller i racingsimulatorer och man kan vara ensam utövare eller flera. Spel som liknar rally, rallycross och racing dominerar den virtuella bilsporten och ofta är spelen så bra att både banan och bilen upplevs som mycket autentiska. Tävlingarna under SM-veckan genomförs med ett antal kvaltävlingar hemifrån.
För de som kvalar sig till finaltävlingen gäller sen samma upplägg som en vanlig rallycrosstävling. Fyra kvalheat där tiden är viktig. De som samlar flest poäng där går till semifinaler och de bäst där får köra final. Alla heat körs under måndagen i Luleå körs i stationära simulatorer på plats i publik arena.

Fakta

Det hålls internationella tävlingar med hundratusentals dollar i priser. Tävlingarna har tittare över hela världen. Fördelen med Virtuell Bilsport är att du kan uppleva banor och i verkligheten helt ouppnåeliga fordon för gemene man, utan restider eller bränslekostnader. Däremot kan man lägga ut åtskilliga tusenlappar på allt mer komplexa simulator-”riggar” med flera skärmar, oljedämpade bromsar, manuella växellådor, vibrerande säten eller det nya heta: Virtual Reality, som placerar dig bokstavligen inuti fordonet och höjer upplevelsen till tidigare oöverträffad närvaro.

Visste du att…

… många aktiva elitförare i ”verklighetens” bilsport tränar in en ny bana genom att köra den virtuellt, om och om igen.
… virtuell Bilsport har varit en erkänd bilsportgren i Sverige sedan 2007, något Sverige var en av de första i världen med att göra.
… flertalet Svenskar tävlar på absolut högsta nivån i världen.