Cykeltrial är en spännande, spektakulär och mycket publikvänlig idrottsgren inom cykelfamiljen. Stabilitet och kontroll är två av de viktigaste faktorerna för ett lyckat åk på cykeln i extrema situationer.

Tävlande under finalen i cykeltrial dag fyra av SM-veckan den 4 februari 2017 i Söderhamn.

Så går det till

Det gäller att ta sig över grupperade sektioner (hinder) utan att sätta ned foten i marken och utan att någon del av cykeln (förutom hjulen) nuddar marken. Varje sektion är indelad i fem sektorer och för varje sektor som cyklisten klarar att köra felfritt får, han eller hon, 10 poäng.

Fakta

Trial växte fram i Europa på 1970-talet och har sina rötter i den motordrivna versionen av trial. 1985 integrerades trial helt inom det internationella Cykelförbundet, UCI, och har efter det utvecklats snabbt som en cykelsport. Trial är en lättillgänglig sport som utövas över hela världen av barn så unga som 5 år upp till vuxna, långt över 40, i såväl skogsterräng som stadsmiljö. De vanligaste hjulstorlekarna som används inom sporten är 20 och 26 tum.

Håll koll på

Joacim Nymann, Partille TK, bytte under förra säsongen till 26 tum och klättrade snabbt till en 7:e plats på världsrankingen.

Visste du att…

…cykeltrial är en av Svenska Cykelförbundets sju grenar
…det är sjätte gången som SM i trial angörs inomhus i cykelförbundets regi
…trial är en arenasport som normalt utövas utomhus, men lämpar sig väl som inomhusidrott.
…trialcyklisten Nadine Kåmark, Partille TK, är rankad 5:a i världen.