Parallellslalom är en av sex grenar som klassas som alpin skidsport. Parallellslalom påminner om vanlig slalom med skillnaden att tävlingsbacken består av två likadana banor som går parallellt med varandra.

 

Agnes Dahlin, IF Hudik, jublar efter att hon har vunnit damernas final i Parallellslalom under dag 5 av SM-veckan den 1 februari 2019 i Sundsvall.

Så går det till

32 damer och 32 herrar åker under förmiddagen ett kval.
Därefter bestäms startordningen för 16-delsfinalen. Den som var snabbast i kvalet möter den långsammaste (32:an), näst snabbaste möter 31:an, osv.
Under alla finalheat åker åkarna i två parallella banor, ett åk i vardera bana. Den som har snabbaste totaltid i de två åken går vidare till nästa omgång.
Finalstegen ser ut som följande: 16-delsfinal, 8-delsfinal, kvartsfinal, semifinal, och slutligen match om 3-4:e pris samt finalheat.

 

Fakta

Den vänstra banan sett uppifrån består av röda- och den högra av blå pinnar som utgör portarna skidåkaren måste svänga runt. Banans första port ska vara 8–10 meter från starten. Båda skidspetsarna och fötterna måste passera genom porten för att det ska vara godkänt. En bana har 20–30 portar och höjdskillnaden mellan start och mål är 80–100 meter. Parallellslalom och slalom har kortast avstånd mellan portarna i jämförelse med de andra alpina grenarna.

Visste du att

  • Parallellslalom är ett svenskt påfund? Nils Sköldmark från Edsbyn anordnade den första tävlingen i Edsbybacken 1948.
  • 1:a maj-trofén i Funäsdalen räknas som en av de största tävlingarna med 900–1000 startande?