I styrkelyft tävlar man i tre delgrenar: knäböj, bänkpress och marklyft. Utövaren har tre försök på varje delgren. Varje lyft bedöms av tre domare som godkänner eller underkänner lyftet. Två av tre domare måste godkänna lyftet för att lyftaren ska få resultatet med sig.

Frida Ulfves, Sundsvalls AK tävlar i momentet bänkpress i klassiskt styrkelyft under dag 2 av SM-veckan den 27 juni 2019 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92308

I knäböj vilar en skivstång på en ställning i axelhöjd. Lyftaren lyfter av stången från ställningen med skuldrorna och håller i stången. På domarens signal böjer lyftaren knäna och höften till lårets övre muskelfäste är lägre än knät. Därefter pressas stången till utgångsläget. På domarens signal läggs stången tillbaka.

I bänkpress ska lyftaren ligga på rygg på en plan bänk, fatta en skivstång över bröstet med båda händerna och föra den ner till bröstet för att där vänta på domarens signal innan lyftaren får pressa upp den till utgångsläge. När armarna är fullt utsträckta placeras skivstången åter i ställningen. Utöver det får inte heller rumpan lyftas eller fötterna flyttas.

I marklyft ligger en skivstång på golvet. Stången lyfts med båda händerna framför kroppen tills lyftaren har raka ben och rygg. På domarens signal får stången sedan sänkas igen. Det finns två olika marklyftstilar: smalt eller sumostil.

Fakta

En skivstång väger 20 kg, till den finns också ett lås som sitter på varje sida som väger 2,5 kg vardera. Alla som tävlar står på ett podie. Runt omkring finns ”klovare” som hjälper att ta bort och sätta dit rätt antalet viktskivor inför varje lyft eller hjälpa till om lyftaren inte klarar den vikt som finns på stången.

Visste du att…

… träningsformerna crossfit, grit och body pump använder många av de traditionella styrkelyftsövningarna. Trenden med funktionell träning betyder en stor ökning av intresset för styrkelyft.

… man får tävla i styrkelyft från det år man fyller 11 år.

… det är aldrig för sent att börja med styrkelyft. Master tre heter gruppen för utövare som är 60 år eller äldre.

… Arnold Schwarzenegger började sin karriär som styrkelyftare långt innan Terminator-filmerna och politikerkarriären.

… världens starkaste man är norrman, heter Carl Yngvar Christiansen och började sin karriär som snowboardåkare.

… gladiatorn Jenny ”Kitsune” Adolfsson är landslagslyftare i styrkelyft och bänkpress.