Bågskytte är en av världens äldsta tävlingsidrotter.

Så fungerar det

Våra fyra bästa mixedlag, en dam, en herr, gör upp om SM-guldet i den olympiska grenen recurve, . En match är fyra serier: fyra pilar, max 160 poäng, resp skytt skjuter tbå pilar var per serie, alternerande mellan lagen, efter två pilar. Lika efter fyra serier ger särskjutning.

Fakta

Bågskytte är en jämlik idrott, vi delar aldrig på dam och herr, utom i klasser. Själva tävlingen, lägret eller träningen är alltid gemensam. Det har sedan mycket lång tid varit lika många damer som herrar som får skjuta OS. Det var mycket naturligt att som en av de första idrotterna införa mixedlag i VM och sedan också på OS (2020).

Recurvebågen har fått sitt namn ifrån dess distinkta lemmar, vilka är böjda framåt. Recurvebågen är intuitiv och lätt att komma igång med, oavsett vilken nivå du är på. Det är en traditionell båge, mixad med modern styling. Du kan använda sikten och stabilisatorer på för större precision.

Visste du att

  • Recurve har varit en OS-gren sedan 1972.
  • Bågskytte är världens äldsta tävlingsidrott och också att världens äldsta idrottsförening är en brittisk bågskytteklubb.

Håll koll på

Se Sveriges bästa damskyttar utspridda i fyra lag. Christine Bjerendal i Lindome, tre OS 2012-2021 är mest känd. Erika Jangnäs i Stockholm var bäst av svenskorna i senast World Cup tävlingen. Freya Andersson, Sundsvall, är årets stjärnskott och deltog även hon i  senaste World Cup tävlingen. Och slutligen deras förbundskapten Elin Kättström i Linköpingslaget.

Alla herrar har god kapacitet, där främst Linköpings Elias Olsson kanske är den som kommer gå bäst.