Dags för landets bästa bowlare att kämpa om SM-medaljerna i Elit-SM. Kvalet har genomförts i Örebro och i Umeå ställs de tre främsta dam- respektive herrspelarna från kvalet i en avgörande stegfinal.

Så går det till

Kvalet och finalomgång 1 och 2 i Elit-SM genomförs i Örebro och är avgjort den 3 juni. De tre främsta damerna och herrarna går därefter vidare till stegfinalen som genomförs vid SM-veckan i Umeå. I stegfinalen möts den andra- och tredjeplacerade spelaren först i en semifinal. Vinnaren ställs mot ettan inför stegfinalen i en avgörande final och segraren där är vinnare av Elit-SM 2023. Matcherna i stegfinalen spelas över en serie.

Fakta

Bowling är en sport där tio käglor, 18,2 meter bort, ska vältas med ett slag (strike), alternativt två slag (spärr). För att göra det på bästa sätt letar eliten efter den mest gynnsamma spellinjen till fickan mellan den främsta käglan och den bredvid. De bästa bowlarna använder många olika klot för att på bästa sätt med hjälp av skruv övervinna det utmanande underlaget, i form av olja som är utplacerad i olika förutbestämda profiler, och själva banans karaktär där millimetersmå skillnader påverkar vilken spellinje som är bäst att använda sig av.

Visste du att…

  • Sverige är världens tredje bästa land i bowling efter USA och Sydkorea, enligt medaljligan från senaste VM.
  • Att en tredjedel av pojkarna på senaste Junior-EM spelade med den nya tvåhandstekniken.
  • Den första bowlinghallen öppnade i Sverige redan 1909 i Stockholm. Därmed är Sverige ett av de länder där bowlingen har funnits längst.