Beachvolley är en av världens största idrotter. Den lämpar sig lika bra för en aktiv dag med spontanspel på stranden som för elitidrottare som satsar på internationell karriär. Ett nytt kapitel svensk beachvolleyhistoria skrivs i och med SM-veckan i Västerås 2024. För första gången ska ett Klubblags-SM i beachvolley avgöras!
Så går det till
Beachvolley är ett lagspel, där lagen skiljs åt av ett nät. Spelet går ut att få ner bollen på motståndarens planhalva. Det lag som lyckas med det vinner en poäng. Beachvolley spelas med händerna och bollen ska träffas med ett kort tillslag, men alla delar av kroppen får användas (förutom vid serve) vilket innebär att man till exempel kan rädda bollen med foten. På planen har spelarna inga bestämda positioner. Alla får blocka, serva och smasha.
Själva spelmomentet, som pågår från att spelet sätts igång till dess att ett lag tar poäng, kallas för rally. Varje rally inleds med en serve och slutar med att ett av lagen tilldelas en poäng.
Max tre tillslag per lag är tillåtet och blockering räknas som ett slag.
Så avgörs Klubblags-SM
Totalt 30 klubblag och 120 spelare anmälde sig för premiärupplagan av mästerskapet. 16 av klubblagen, åtta på damsidan och ytterligare åtta på herrsidan, är fortfarande med i racet om att koras till de allra första mästarna. De har vaskats fram i två steg; först via en nyinstiftad klubblagsranking, sedan via ett tufft SM-kval som avgjordes på The Beach i Huddinge helgen 25-26 maj.
Klubblags-SM avgörs över tre speldagar. Spelupplägget är först gruppspel som startar fredagen den 28 juni – och därefter slutspel med singeleliminering fram till att tävlingen når sitt crescendo söndagen den 30 juni. Där och då utses de första, historiska mästarklubbarna.
Klubblags-SM som tävlingskoncept är sprunget ur Europeiska Volleybollförbundets nya evenemang Beach Volley European Cup. Gensvaret från den svenska beachvolleyrörelsen har varit fantastiskt – och förhoppningen är att Klubblags-SM kan bidra till att stärka föreningens position inom svensk beachvolley; att det ska öka betydelsen och känslan av klubbtillhörighet bland både föreningar och spelare.
Så avgörs en klubblagsmatch
Varje klubblag består av 4 spelare som är licensierade för klubben de representerar. Klubblagets spelare delas i sin tur in i två ”vanliga” beachvolleylag, där det ena laget är högre rankat och det andra lägre, baserat på spelarnas individuella ranking.
En klubblagsmatch mellan två föreningars klubblag avgörs i ett ”bäst av tre-format” efter följande modell:
- Match 1: Förening A mönstrar sitt högre rankade lag mot Förening B:s lägre rankade lag.
- Match 2: Förening A mönstrar sitt lägre rankade lag mot Förening B:s högre rankade lag.
- Match 3 (om ställning 1-1 i matcher): ”Golden set” – en tredje och direkt avgörande match som avgörs i ett enda set till 15 poäng, där föreningarna får ställa upp med vilka spelare de vill bland de som ingår i truppen.
Fakta
En match i tävlingssammanhang spelas i bäst av tre set. Första och andra set spelas till 21 poäng och ett eventuellt tredje och avgörande skiljesetet spelas till 15 poäng. Ett set måste alltid vinnas med två poäng (23-21, 28-26 etc.). Lagen byter planhalva under matchen vid var sjunde spelade poäng. Detta för att ingen ska få fördel av sol eller vind.
Fånga och kasta bollen är inte tillåtet i beachvolley. Istället handlar det om att slå och blocka bollen. Beachvolley består av flera olika så kallade grundslag:
Serve:
Tillslag bakom baslinjen som används för att sätta igång spelet. Den kan utföras som överhands- eller underhandsserve.
Bagger:
Baggerslag utförs med sammansatta händer, med bollkontakt på underarmen. Ordet bagger härstammar från tyskans ord för grävmaskin. Slaget används för servemottagning, passning och räddning av bollen.
Fingerslag:
Ett slag som görs med fingrarna. Ger bättre precision än bagger. Används oftast för passning till anfall.
Smash/spike:
Anfallsslag som görs med en hand och som ska få bollen att flyga snabbt mot marken. Istället för ren smash kan man också finta och tippa bollen över blockerande motståndare.
Block:
Används av försvarande lag för att hindra motståndarna från att få bollen över nätet.
Felaktigt slag…
Till exempel fösning eller greppande av bollen, leder till poäng för motståndarlaget. Alla kroppsdelar får användas för att ta emot och passa bollen.
Visste du att
- David Åhman och Jonatan Hellvig är Sveriges första världsettor i beachvolley och revolutionerar just nu sin idrott med ett banbrytande, spektakulärt och svårbemästrat spelkoncept, vilket gett upphov till termen ”Swedish Jumpset” i den väldiga beachvolleyvärlden.
- Sverige har kvalificerat sig för OS i beachvolley vid totalt fyra tillfällen sedan grenen introducerades på OS-programmet 1996 i Atlanta.
- Atlanta 1996 – Tom Englén och Fredrik Peterson (17:e plats)
- Sydney 2000 – Björn Berg och Simon Dahl (19:e plats)
- Aten 2004 – Björn Berg och Simon Dahl (9:e plats)
- Paris 2024 – David Åhman och Jonatan Hellvig
Håll koll på
Göteborg Beachvolley Club och 08 Beachvolley Club är toppseedade och är de två enskilt största beachvolleyföreningarna i Sverige. I dessa finns massvis av spelare som tillhör den absoluta Sverigeeliten, både på damsidan och herrsidan, och som spelat hem mängder av SM-medaljer genom åren. Bakom dem är även IKSU och Habo representerade i båda tävlingsklasserna och visar på så sätt upp en imponerande bredd i sin verksamhet.