Svenska Danssportförbundets uppdrag är att främja, utveckla och administrera svensk dans och danssport. Dans ska kunna utövas av så många som möjligt oavsett förmåga, ambition, kön, ålder, nivå eller socialekonomisk förutsättning. Över 70 dansstilar finns representerade inom förbundets 170 föreningar och dansas av fler än 36 000 dansare. Träning, tävling, lek eller uppvisning – dans utövas i många former. Tävlingsverksamheten erbjuder både nationell och internationell tävlingskalender.

Grenar under SM-veckan:

Tiodans (standard/latin), hiphop, disco & performing arts och breaking.

Så fungerar det

Tiodans

Vid Tiodans tävlar dansaren i alla tio danser som ingår i Standard och Latin.

Standard
Modern vals – valsen (walts = vrida runt) kommer ur österrikisk folkdans och är den första rund-dansen, det vill säga kavaljeren för damen genom att lägga ena armen om hennes liv. Tango är en argentinsk sällskapsdans i ett lugnare tempo. Wienervals är en variant av vals.
Slowfox är en långsammare variant av den amerikanska pardansen foxtrot. Karaktäriserad av långa flytande steg till långsam musik, kontrollerade rörelser och perfekt balans. Quickstep kommer ursprungligen ifrån jazzkvarteren i New York. Där kallades dansen ”Go as you please”, genom de enkla rytmiska stegen.

Latin
Samba är en latinamerikansk sångdans som kan förekomma i både långsamma och snabba tempon. Cha-Cha-Cha är latinamerikansk sällskapsdans utvecklad från latinamerikanska mambon. Rumba är en afrokubansk dans i lugnt tempo, ansedd att vara den mest romantiska dansen inom tävlingsområdet. Paso doble är en spansk/latinamerikansk marschartad dans. Dansen föreställer kampen vd tjurfäktning.
Jive är det europeiska uttrycket för den amerikanska swingdansen Lindy hop, som växte fram i Harlem under 20- och 30-talet.

Disco

Sen 70-talet har dansen utvecklats mycket och är idag en snabb, explosiv och atletisk dans. Teknikmoment som hopp, piruetter och kickar är en viktig del av dansen där man lägger stor vikt vid teknisk kvalitet som korrekt hållning, balans, kontroll och placering av kroppen. Tävlas i Solo, Duo, Small Team och Big Team.

Slowdance

Dansas till ballader och kallas ibland för Slowdisco. Explosivitet, energi, kontraster, inlevelse och dramatik är viktigt. Variation i dynamik, fart, nivåer och rörelsekvaliteter. Många tekniska moment och trix med fokus på kvalitet på utförandet. Tävlas i solo eller duo.

Hiphop

Hiphop karakteriseras av ett ”groove”, ett gung i kroppen där betoningen ofta ligger på åttondelarna i musiken och är en känsla som skapas av musiken. Groovet kan dansas åt alla olika håll så som ner, upp, fram, bak, sida till sida osv. I Hiphop Battle dansar man två dansare i taget i en ring. Det går det ut på att försöka överträffa sin motståndares dans. Tävlas i Solo, Duo, Small Team och Big Team.

Modernt/Lyrical jazz

En konstnärlig och nytänkande dansform med många stilar. Koreografen kan fritt uttrycka känslor och stämningar samt utforma sina egna steg. Dansen förstärker den valda musikens textrader. Här använder man sig medvetet av tyngdkraften medan exempelvis balett strävar efter att vara lätt och luftig. Andra moderna stilar kan involveras, men får aldrig styra eller dominera. Karaktäristiskt för dansen är golvteknik/golvkoreografi, introvert/abstrakt uttryck, contract/ release, off- balance, kantigt/flexat, drop-recover.

 

Fakta

Att tävla i dans är möjligt för alla nivåer – från nybörjarnivå inom den nationella tävlingsvärlden, via de svenska mästerskapen i dans, till den internationella dansarenan och OS-satsning, genom elit och landslagssatsningen Team Sweden.

Danssporten i Sverige har en bredd som sträcker sig från street till ballroom, via modern och swing. Tävlingsområdet inkluderar följande dansstilar:

Bugg & Rock´n Roll
Boogie Woogie, Lindy hop, Bugg och Rock´n Roll

Standard, Latin & Tiodans
Standard: Modern vals, Quickstep, Tango, Wienervals, Slow Foxtrot
Latin: Cha-Cha-Cha, Samba, Rumba, Paso Doble, Jive

Disco & Performing arts
Disco Dance, Acro Disco, British Freestyle, Slowdance

Hiphop

Breaking

Svenska Danssportförbundets SM ger SM-status och Riksidrottsförbundets mästerskapsutmärkelse. Det är Sveriges officiella SM i dans.

Visste du att…

  • Breaking är med i OS-programmet i Paris 2024
  • Henric och Joanna Stillman, som tävlade i Mästarnas Mästare 2022, är landslagscoacher i Boogie Woogie.
  • Tävlande i Rullstolsdans dansar själv (singel), i par eller grupp i dansstilar som tex Bugg och Tiodans. Minst en dansare ska sitta i rullstol.
  • Let´s Dance är en tävling i Tiodans och landslagscoachen inom Standard, Latin & Tiodans, Katja Lujan Engelholm, har vunnit tv-tävllingen två gånger. En med Jon-Henrik Fjällgren (2018) och en med Eric Saade (2022), och kommit tvåa med Anis Don Demina (2021).