Inom både trampolin och DMT gäller det att utföra så stilrena, höga, kontrollerade och svåra övningar som möjligt. Detta ställer höga krav på styrka, smidighet och koordination.

Så fungerar det

Trampolinsporten består av tre olika grenar: individuell trampolin, synkron trampolin och dubbel-mini-trampolin (DMT). Varje gren har en damklass och en herrklass.
En del gymnaster tävlar i alla tre grenar, en del tävlar endast i en gren. Inom både trampolin och DMT gäller det att utföra så stilrena, höga, kontrollerade och svåra övningar som möjligt. Detta ställer höga krav på styrka, smidighet och koordination.

Fakta

Individuell trampolin: I individuell trampolin tävlar gymnasten på en serie med tio övningar av olika svårighetsgrad. Gymnaster på den högsta nivån inom trampolin gör trippla volter, med eller utan skruv, och befinner sig på över åtta meters höjd. En tävling består av tre serier, två i försöksomgången och en i finalomgången. Varje serie består av 10 olika övningar (hopp) som måste utföras efter varandra. Gymnasten blir bedömd på fyra olika kriterier: stil, svårighet, höjd och vandring.
Synkron trampolin: I synkron trampolin utför två gymnaster exakt samma övningar på varsin trampolin så samtidigt som möjligt. Trampolinerna står 2 meter från varandra och under tävlingens gång är det svårt för gymnasterna att se vad den andra gör. Istället får gymnasterna använda hörseln för att anpassa övningarna till varandra.
DMT: I DMT springer gymnasten fram till redskapet och gör två hopp och landar sedan i en landningsmatta. Det vanligaste är att gymnasten gör en övning i luften på väg upp från DMT:n och därefter en till övning ned i landningsmattan.

Visste du att

• De första trampolinerna kom till Sverige på 1950-talet och den första officiella SM-tävlingen hölls 1984.
• Inom individuell och synkron trampolin hoppar gymnasterna på trampoliner där duken är 2×4 meter.
• Gymnasterna måste vara 16 år eller äldre för att tävla på SM.
• Den individuella trampolinen är en OS-disciplin, medan DMT har World Games som högsta tävlingssammanhang och synkron har VM som högsta tävlingssammanhang.

Håll koll på

Tuva Stjärnborg, Klippas GK, vann SM 2023 på damsidan i både individuell trampolin, DMT och synkron trampolin tillsammans med Saga Lenjesson, Borås GS.
Linus von Heideman, Västra Frölunda TK, vann SM i individuell trampolin 2023 på herrsidan.
Adrian Lind, Uppsala GF, vann SM i DMT 2023 på herrsidan.
Jonas Nordfors och Niklas Lindqvist vann SM i synkron trampolin 2023 på herrsidan.