I styrkelyft tävlar man i tre delgrenar: knäböj, bänkpress och marklyft. Varje lyft bedöms av tre domare som godkänner eller underkänner lyftet. Två av tre domare måste godkänna lyftet för att lyftaren ska få resultatet med sig.

Så går det till
I klassisk styrkelyft ingår tre discipliner: knäböj, bänkpress och marklyft. Utövaren har tre försök på sig där tyngst godkända lyft per disciplin räknas samman i en totalställning. Tävling genomförs även i enbart grenen Bänkpress. Vid tävling i Bänkpress har lyftaren tre försök på sig.
Vid knäböj vilar stången på en ställning i ungefär axelhöjd. Lyftaren lyfter av stången från ställningen med stången vilande på skuldrorna och händerna greppande om stången. På huvuddomarens signal skall lyftaren böja knäna och sänka kroppen så att lårens översida vid höftleden kommer under knäledens översta punkt. Sedan pressar lyftaren upp stången igen till upprätt utgångsläge. På huvuddomarens signal lägger lyftaren tillbaka stången på ställningen. Vanliga orsaker till underkännande är att lyftaren inte går tillräckligt djupt, lyftaren gör en sänkning av stången på vägen upp eller att lyftaren inte har en upprätt start- eller slutposition.
I bänkpress ligger lyftaren på rygg så att huvud, skuldror och säte har kontakt med bänken och med bägge fötterna i golvet. Lyftaren greppar stången och lyfter ut den från ställningen till raka armar och låsta armbågsleder och på huvuddomarens signal sänker lyftaren stången till bröstet så att undersidan av båda armbågslederna sänks i nivå med eller under den övre delen av respektive axelled. Stången hålls stilla på bröstet, varefter huvuddomaren ger kommandot ”press”. Lyftaren skall då trycka upp stången så att dennes armar blir raka och armbågsleden låses. När denna position har uppnåtts så avger huvuddomarens ”rack” signal.
Vanliga orsaker till underkännande i bänkpress är att lyftaren lyfter på huvud, rumpa eller fötter under lyftet, lyftaren gör en ”onormal” satsning från bröstet/buken, lyftaren inte sänker stången så att undersidan av båda armbågslederna sänks i nivå med eller under den övre delen av respektive axelled eller att lyftaren misslyckas med att fullständigt räta ut armarna och låsa armbågsleden i start eller slutposition.
I marklyft ligger en skivstång på golvet (podiet) framför lyftaren. Lyftaren greppar stången och lyfter den från golvet till hen har en upprätt position med raka knän och tillbakadragna axlar (rakt normalläge). I marklyft startar lyftaren när hen är redo och får nedsignal från huvuddomaren när denna bedömer att lyftaren har intagit sin slutställning. Det finns två olika marklyftstilar: smalt eller sumostil. Vanliga orsaker till underkännande i marklyft är att lyftaren gör en sänkning av stången på vägen upp, lyftaren misslyckas med att fullständigt räta ut knäna i slutställningen, lyftaren står ej upprätt med axlar tillbakadragna i slutställning, lyftaren ”skjuter under” knäna och drar stången mot låren på ett vis som underlättar i lyftet eller att lyftaren tar ner stången före huvuddomarens signal.
Alla som tävlar står på ett podie där även ”klovare” finns. Klovare hjälper till att ta bort och sätta dit rätt antalet viktskivor inför varje lyft och passar lyftaren under lyftet. En skivstång väger 20 kg, till den finns också ett lås som sitter på varje sida som väger 2,5 kg vardera.
Tävlande delas bland annat in i viktklasser. I seniorklassen (”open”) tävlar kvinnor i åtta viktklasser från -47 kg upp till + 84 kg. Herrar tävlar i åtta viktklasser från -59 kg till + 120 kg.
Fakta
Svenska Styrkelyftförbundet är ett specialidrottsförbund som bildades 1996 men sporten introducerades till Sverige redan på 1960-talet och har sitt ursprung från USA där man till en början praktiserade ”Odd lifts”. Ur detta växte de tre lyften knäböj, bänkpress och marklyft fram och bildade tävlingsformen styrkelyft. Styrkelyft är en bred, utmanande och rolig idrott som idag består av cirka 2000 licensierade utövare, 35 000 medlemmar fördelat på cirka 130 föreningar runt om i landet. Svenska Styrkelyftförbundet och alla medlemsföreningar står för en ren och tillgänglig idrott!
Visste du att
- I svenska Styrkelyftförbundet finns även verksamhet för personer med fysisk funktionsnedsättning (Parabänkpress) och Intellektuell funktionsnedsättning (IFN)
- Tävlande delas bland annat in i åldersklasser. För att tävla behöver lyftaren vara minst 11 år, då tävlar lyftaren i en klass som heter Ungdom 11 – 13 år där det också finns särskilda regler! Det är först när lyftaren fyller 14 år som ordinarie regler gäller!
- Styrkelyft med dess grenar: knäböj, bänkpress och marklyft är grunden i de flesta idrotters styrketräning!
- Svenska Styrkelyftförbundet har ett gymnasium i Falun som bedriver NIU Styrkelyft samt en högskoleutbildning för styrkelyfttränare i samarbete med Högskolan Dalarna.
Håll koll på
Under SM-veckan i Borås tävlar flertalet världsmästare/europamästare i Styrkelyft och Bänkpress.
Styrkelyft
Torsdag: Start 12.45
Emil Norling (Fyshuset Sportklubb Gefle)
Fredag: Start 09.00
Carl Johansson (Falkenbergs Kraftsportsklubb)
Bänkpress
Lördag: Start 10.05
Josef Eriksson (Hallsbergs Atletklubb) och Jonathan Henningsson (Borås Atletklubb)
Lördag: Start 10.05
Vilma Olsson (Hallsbergs Atletklubb)
Lördag: Start 12.00
Emelie Åslund (Östersunds Atletklubb)
Lördag: Start 13.45
Eddie Berglund (Sandvikens Atletklubb) och Emil Lundgren (Täby Atletklubb)