I Alpinrodel ska åkaren framföra sin kälke från start till mål genom en bana bestående av ett antal portar. Precis som i alpinskidåkning. Farterna kan vara uppåt 100 km i timmen, beroende på bansättning, underlag och åkarens skicklighet. Det gör Alpinrodel till en mycket spektakulär sport att se på.

Elinore Wallén, Lidingö Rodel Club, tävlar i alpinrodel under dag 6 av SM-veckan den 25 mars 2018 i Skellefteå.

Så går det till

Åket startas sittandes på kälken och den får fart genom att åkaren häver sig ut i backen med hjälp av två fasta starthandtag. Därefter kan ett par ”paddeltag” förekomma när åkaren med hjälp av händerna skjuter på extra fart genom att trycka ifrån mot marken. För att minska luftmotståndet och öka hastigheten framförs kälken liggandes med fötterna först i banan. Genom att flytta kroppsvikten, trycka sina ben mot kälkens horn och samtidigt lyfta hornen med en rem som hålls i händerna får åkaren kälken att svänga. Det gäller att hitta en så bra linje genom banan så att hastigheten kan vara så hög som möjligt.
Bästa totaltid efter två åk vinner.

SM-tävlingarna avgörs i två klasser: dam senior och herr senior. Om det är många åkare som deltar i en tävling kan kvalificeringsåk förekomma för att reducera antalet tävlanden i huvudtävlingen. En annan variant är att endast ett antal åkare kvalificerar sig till andra åket.

Fakta

Alpinrodel i sin nuvarande form kom till 2014 och har sitt ursprung i sporterna banrodel, naturrodel och sportrodel. Alpinrodel i den form som körs i Sverige finns än så länge bara här men förbundet jobbar för en utbredning till andra länder som Norge, Österrike och Italien. Ca 100 utövare är aktiva med tävlingslicens samt lika många som åker regelbundet för motion och rekreation. Kälken består av en träkonstruktion med medar av stål. Kälkens horn är flexibla vilket medför att en sväng kan skapas genom att trycka benet mot hornet. Hastigheten går upp mot 100 km per timme.

Alpinrodel är en sport för alla. Att åka kälke går fort att lära sig och inbjuder till roligheter i snö. Kälkåkning kan utövas i många olika syften som att tävla och träna men också för att få motion och rekreation eller enbart för den sociala samvarons skull.

Visste du att

  • Alpinrodel har sitt ursprung från sporterna banrodel som körs med is som underlag samt doserade kurvor och naturrodel som körs på is fast utan dosering i kurvorna.
  • Alpinrodel ligger under Svenska Skridsko-, Kälk- och Rullidrottsförbundet (SweSports) som bildades 2021 efter samgående mellan Svenska Skridskoförbundet och Svenska Kälksportförbundet.  SweSports är ett modernt och inkluderande förbund som har 11 idrotter på programmet inom skridsko-, kälk- och rullidrott.
  • Bob, banrodel och skeleton är olympiska grenar och Sverige har totalt haft 63 olympier som tävlat i dessa, hittills.
  • Kälksporterna är bland de äldsta vintersporterna och gjorde debut i olympiska sammanhang redan 1924 i Chamonix. Kälkåkning som företeelse är dock äldre än så då beskrivningar av aktiviteten kan hittas i 1500-talslitteratur.