I alpinrodel ska åkaren framföra sin kälke från start till mål genom en bana bestående av ett antal låga slalomportar, och sporten kan närmast liknas vid storslalom. Farterna kan vara uppåt 100 km i timmen, beroende på bansättning, underlag och åkarens skicklighet. Det gör alpinrodel till en mycket spektakulär sport att se på.

Elinore Wallén, Lidingö Rodel Club, tävlar i alpinrodel under dag 6 av SM-veckan den 25 mars 2018 i Skellefteå.

Åket startas sittandes på kälken och den får fart genom att åkaren häver sig ut i backen med hjälp av två fasta starthandtag. Därefter kan ett par ”paddeltag” förekomma när åkaren med hjälp av händerna skjuter på extra fart genom att trycka ifrån mot marken. För att minska luftmotståndet och öka hastigheten framförs kälken liggandes med fötterna först i banan. Genom att trycka sina ben mot kälkens horn och samtidigt lyfta hornen med en rem som hålls i händerna får åkaren kälken att svänga.

I alpinrodel ska åkaren framföra sin kälke från start till mål genom en bana bestående av ett antal låga slalomportar, och sporten kan närmast liknas vid storslalom. Farterna kan vara uppåt 100 km i timmen, beroende på bansättning, underlag och åkarens skicklighet. Det gör alpinrodel till en mycket spektakulär sport att se på. Åket startas sittandes på kälken och den får fart genom att åkaren häver sig ut i backen med hjälp av två fasta starthandtag. Därefter kan ett par ”paddeltag” förekomma när åkaren med hjälp av händerna skjuter på extra fart genom att trycka ifrån mot marken. För att minska luftmotståndet och öka hastigheten framförs kälken liggandes med fötterna först i banan. Genom att trycka sina ben mot kälkens horn och samtidigt lyfta hornen med en rem som hålls i händerna får åkaren kälken att svänga.

Det gäller att hitta en bra linje genom banan så att hastigheten kan vara så hög som möjligt. Bästa totaltid efter två åk vinner. Om det är många åkare som deltar i en tävling kan kvalificeringsåk förekomma för att reducera antalet tävlanden i huvudtävlingen. En annan variant är att endast ett antal åkare kvalificerar sig till andra åket.

Fakta

Alpinrodel i sin nuvarande form kom till runt 2014 och har sitt ursprung i sporterna banrodel, naturrodel och sportrodel. Banrodel körs med is som underlag samt

doserade kurvor och naturrodel körs på is, men utan dosering i kurvorna. Sportrodel är en variant av naturrodel som körs i samma banor, men med snö som underlag. Alpinrodel i den form som körs i Sverige finns än så länge bara här. Kälken består av en träkonstruktion med medar av stål. Kälkens horn är flexibla vilket medför att en sväng kan skapas genom att trycka benet mot hornet.

Visste du att…

… bob, banrodel och skeleton är olympiska grenar och Sverige har totalt haft 63 olym­pier som tävlat i dessa, hittills?

… kälksporterna är bland de äldsta vintersporterna och gjorde debut i olympiska sam­manhang redan 1924 i Chamonix? Kälkåkning som företeelse är dock äldre än så då beskrivningar av aktiviteten kan hittas i 1500-talslitteratur.