Armbrytning är en så gammal företeelse världen runt att det är svårt att spåra dess ursprung. Alla har en relation till armbrytning som kraftmätning och de flesta har nog provat det i någon form.

 

Så går det till

En armbrytarmatch går fort. För det mesta är matchen över på någon sekund från det att domaren sagt Ready, go! Inom armbrytning tävlar man i viktklasser, uppdelad på såväl höger som vänster arm som på herr och dam. Först tävlar samtliga vänsterklasser, och sen samtliga högerklasser. Inom respektive klass tävlas det i elimineringsstege där en första förlust leder till nedflyttning till återkvalsstegen, och den andra förlusten innebär att man elimineras. Stegarna fortgår fram till endast två återstående tävlande, en obesegrad, och en som kommer via återkvalsstegen med en förlust till finalen. Vinner den tävlande från återkvalsstegen så blir det ytterligare en direkt avgörande final, då finalisterna då hamnar med en förlust var. Vinner däremot den obesegrade den första finalmatchen så är segern klar. Tävlingarna består av dels kvalificeringsomgångarna under dagen och dels finalerna i ett separat pass.

Fakta

Armbrytning eller armsport som det också kallas är en relativt ny idrott i Sverige. Modern tävlingsarmbrytning sker stående vid särskilda bord, där domare styr startläget i detalj, på millimetern. Efter startkommandot är i princip allt tillåtet för att få ner motståndarens arm, utom att lyfta sin egen armbåge från bordskudden. Blir du nertvingad till målkudden av motståndaren, eller får två fouler genom att lyfta armbågen förlorar du matchen. Armbrytning är den perfekta kombinationen av kraft- och kampsport, där det är omöjligt att skilja teknik från styrka. Det är 100 procent av vardera.

Visste du att

  • Sverige är en av världens ledande nationer inom armbrytning.
  • Det finns nästan 1000 licenserade armbrytare i Sverige.
  • Armbrytning är medlemmar i Svenska Budo & Kampsportsförbundet
  • I Sverige har armbrytning funnits i organiserad form sedan mitten av 80-talet och att Svenska Armsportförbundet bildades år 2000.