Bågskytte, kanske världens äldsta tävlingsidrott, är en teknisk idrott som går att utöva året runt.

Så går det till

I mixed compound tävlar man i lag. Lagen, en man och en kvinna per klubblag, kvalar in till SM-finalen under säsongen. De fyra bästa lagen går vidare till semifinalen som avgörs på plats på SM-veckan. Rankingen, för aktuell dagsform, kommer göras på plats innan semifinalerna. Lagen möts i match med fyra serier om fyra pilar, två per skytt, max 160 poäng. Skyttarna skjuter en pil i taget i laget och växlande mellan lagen efter två pilar. Lägst resultat startar. Det lag med högst poäng vinner matchen. Blir det lika genomförs en särskjutning där lagen skjuter en pil var. Högst poäng vinner. Vid samma poäng vinner laget som är närmast mitten.

Fakta

En compoundbåge är utrustad med excentriska hjul eller cammar som gör att bågen i fullt drag är mycket lätt att hålla. Dessutom är det tillåtet med optiska sikten, stabilisatorer och mekanisk avfyrning. Compoundbågskyttet är starkt i Sverige med många utövare och flera elitskyttar.

Visste du att

  • Bågskytte är en olympisk idrott sedan 1972.
  • Mixed har varit en VM-gren sedan 2007.
  • Bågskytte är en idrott som går att utöva året runt.
  • Det finns föreningar för träning och tävling över hela landet från Skurup till Kiruna.
  • Bågskytte är en mycket teknisk idrott och man behöver inte vara fysiskt stark för att bli duktig. Personer med funktionsnedsättning kan oftast delta på samma villkor som alla andra.
  • De bästa skyttarna kan stå i ett mål på en fotbollsplan och träffa en boll i det andra målet varje gång.