Beachhandboll härstammar ifrån den traditionella inomhushandbollen. Sporten karaktäriseras av akrobatik i form av snygga mål och spektakulära räddningar. Matcherna är intensiva med ett högt tempo vilket ofta resulterar i många mål och generellt väldigt spännande matcher. Beachhandbollens upplägg i form av regler och filosofi strävar efter en inkluderande sport där allt ska genomsyras av fair play i form av ömsesidig respekt spelare, ledare och domare emellan.

Beachhandbollens fundament är fair play i kombination med ett regelverk som har utvecklats för att gynna och belöna spektakulära aktioner med fler poäng.

Beachhandboll under dag 7 av SM-veckan den 12 juli 2016 i Norrköping.

Så går det till

Inför matchen avgör lottning vilken avbytarzon och vilket mål lagen utgår ifrån. Vinnande lag av lottningen väljer avbytarzon och mål. I halvlek byter lagen mål de försvarar men behåller samma avbytarzon.

Varje set och eventuell golden goal startar genom domarnas uppkast i mitten av spelfältet. Spelarna får välja hur de ska positionera sig på spelfältet vid uppkastet vilket innebär att de även kan positionera sig på motståndarnas planhalva.

Beachhandboll spelas i två set om vardera 10 minuter. Vinnaren av ett set tilldelas en poäng. Är poängställningen oavgjord efter avslutat set avgörs setet genom golden goal (första målet vinner) som sätts igång genom domaruppkast. Vinner samma lag bägge seten slutar matchen 2-0. Vinner lagen varsitt set avgörs matchen i shootout.

Varje set avslutas genom signal från domaren eller från sekretariatet. Straffkast eller frikast som tilldelas i samband eller strax innan slutsignalen ljuder ska avsluta setet även om tiden är ute. Ljuder signalen precis när straffkast eller frikast läggs ska det utföras på nytt.

Time out: Domarna bedömer när tiden ska stoppas. Vid följande situationer måste tiden stoppas; utvisning eller diskvalifikation, straffkast, lag-timeout och avblåsning från sekretariat/delegat.

Lag-timeout: Varje lag har rätt till en minutlång timeout i varje set under ordinarie speltid (d.v.s. inte under golden goal). Timeouten begärs av lagledare och får endast begäras när laget är i besittning av bollen. Timeout begärs genom att ledaren håller upp timeoutkortet mot sekretariatet. Efter att laget har förbrukat timeouten ska timeoutkortet sättas ned i sanden och sitta kvar där fram tills setet är färdigspelat.

Fakta

Beachhandbollen uppkom i Italien 1992. Sporten fick officiell status av det Internationella Handbollförbundet 1995 och har sedan dess varit på stadig frammarsch. Brasilien har hittills varit världsledande på både dam- och herrsidan med 3 respektive 5 officiella VM-titlar.

Sedan 2004 spelas EM (ojämna år) och VM (jämna år) vartannat år och sporten har även under senare år tagit plats i Ungdoms-OS, World Games och World Beach Games. Utöver dessa internationella turneringar spelas det mästerskap i varje världsdel, vilket är en tydlig indikation på sportens geografiska spridning. Att sporten växt snabbt och brett har under senare år genererat ett ökat intresse även medialt och majoriteten av de turneringar som spelas distribueras idag via stream på internet och TV.

Svensk beachhandboll har varit på stadig frammarsch under det senaste decenniet och herrlandslaget tillhör nu toppskiktet i världen.

Visste du att…

Landslaget har uppnått följande slutplaceringar vid internationella turneringar:

• 2017 – 5:a vid EM i Zagreb, Kroatien (herrsenior)
  • 2018 – 4:a vid VM i Kazan, Ryssland (herrsenior)
  • 2019 – 3:a vid World Beach Games i Doha, Qatar (herrsenior)
  • 2021 – 1:a vid U17-EM i Varna, Bulgarien (pojk)