Beachvattenpolo är en fartfylld och tuff idrott som bjuder på god underhållning genom att kombinera bollkontroll med tuffare tag. Att spelet sker i vatten ställer extra krav på utövarna gällande kroppskontroll och spelsinne. De små planerna, med få spelarna på planen leder till fart, fläkt , vatten som yr i luften och oftast många mål. De korta och intensiva matcherna passar för åskådare som stannar till och ser en match innan man tar sig vidare till någon av de andra grenarna under SM-veckan.

Match i beachvattenpolo under dag 1 i SM-veckan 2017 den 30 juni 2017 i Borås

Så går det till

Beachvattenpolo är en komprimerad version av vattenpolo med en mindre plan, färre spelare på plan (3 + målvakt, istället för 6 + målvakt) och mindre boll och målburar. Matcherna spelas i två perioder på vardera 10 min. Klockan är med rullande tid.

Fakta

Alla registrerade klubblag får anmäla upp till tre lag i både herr- och damturneringen. Ett lag skall bestå av sammanlagt sju spelare. Lagen anmäler sig till herr eller damspel. Det är tillåtet att spela med mixat lag i herrserien. Både herrar och damer spelar turneringsspel.

Beroende på antalet anmälda lag delas lagen upp i grupper. Ingen seedning sker, däremot delas grupperna upp för att försöka uppnå en så jämn fördelning mellan starka och något svagare lag mellan samtliga grupper. Turneringen startar med gruppspel under första dagen. Under följande två dagar spelas slutspel och placeringsmatcher. Den tredje dagen avslutas med finalmatcher. Damfinal först och därefter herrfinal.

Spelplatsen skall vara i ett vattendrag med svag strömfåra. Vattnet kan vara sött, bräckt eller salt. Sikten bör vara relativt klar och vattendjupet minst 1,8 meter. Turneringen genomförs på två planer i nära anslutning till varandra. En spelplan är 16 x 12 meter. En plan är huvudplan med läktarplats för ca 150 personer. Plan 2 kan klara sig utan uppbyggd läktarplats. Planerna behöver kunna förankras mot land eller mot öglor/bojar ute i vattnet.

Visste du att…

Vattenpolo var den första lagsporten som lades till olympiska spelen (OS) år 1900. Senast Sverige deltog i OS för vattenpolo var 1980 då man fick ta USA:s plats då USA bojkottade arrangemanget i Moskva. Sverige slutade på åttonde plats.