Beachvolley är en av världens största idrotter. Den lämpar sig lika bra för en aktiv dag med spontanspel på stranden som för elitidrottare som satsar på internationell karriär.

Så går det till

Beachvolley är ett lagspel, där lagen skiljs åt av ett nät. Spelet går ut att få ner bollen på motståndarens planhalva. Det lag som lyckas med det vinner en poäng. Beachvolley spelas med händerna och bollen ska träffas med ett kort tillslag, men alla delar av kroppen får användas (förutom vid serve) vilket innebär att man till exempel kan rädda bollen med foten. På planen har spelarna inga bestämda positioner. Alla får blocka, serva och smasha.

Själva spelmomentet, som pågår från att spelet sätts igång till dess att ett lag tar poäng, kallas för rally. Varje rally inleds med en serve och slutar med att ett av lagen tilldelas en poäng.

Spelet går ut på att spela bollen över nätet så att den går ned i golvet på motståndarnas planhalva. Det lag som lyckas med uppgiften belönas med en poäng.

Max tre tillslag per lag är tillåtet och blockering räknas som ett slag.

Fakta

En match i tävlingssammanhang spelas i bäst av tre set. Första och andra set spelas till 21 poäng och ett eventuellt tredje och avgörande skiljesetet spelas till 15 poäng. Ett set måste alltid vinnas med två poäng (23-21, 28-26 etc.). Lagen byter planhalva under matchen vid var sjunde spelade poäng. Detta för att ingen ska få fördel av sol eller vind.

I klubblags-SM får alla medlemsföreningar delta förutsatt att de kan ställa upp med klubblag som uppfyller kraven i tävlingsbestämmelserna. Varje förening får ställa upp med ett klubblag per tävlingsklass, dvs ett på damsidan och ett på herrsidan, där varje klubblag består av 4 licensierade spelare och max två coacher.

Fånga och kasta bollen är  inte tillåtet i beachvolley. Istället handlar det om att slå och blocka bollen. Beachvolley består av flera olika så kallade grundslag:

Serve:
Tillslag bakom baslinjen som används för att sätta igång spelet. Den kan utföras som överhands- eller underhandsserve.

Bagger:
Baggerslag utförs med sammansatta händer, med bollkontakt på underarmen. Ordet bagger härstammar från tyskans ord för grävmaskin. Slaget används för servemottagning, passning och räddning av bollen.

Fingerslag:
Ett slag som görs med fingrarna. Ger bättre precision än bagger. Används oftast för passning till anfall.

Smash/spike:
Anfallsslag som görs med en hand och som ska få bollen att flyga snabbt mot marken. Istället för ren smash kan man också finta och tippa bollen över blockerande motståndare.

Block:
Används av försvarande lag för att hindra motståndarna från att få bollen över nätet.

Felaktigt slag…
Till exempel fösning eller greppande av bollen, leder till poäng för motståndarlaget. Alla kroppsdelar får användas för att ta emot och passa bollen.

Visste du att

  • David Åhman och Jonatan Hellvig är Sveriges första världsettor i beachvolley och revolutionerar just nu sin idrott med ett banbrytande, spektakulärt och svårbemästrat spelkoncept, vilket gett upphov till termen ”Swedish Jumpset” i den väldiga beachvolleyvärlden.
  • Sverige har kvalificerat sig för OS i beachvolley vid totalt fyra tillfällen sedan grenen introducerades på OS-programmet 1996 i Atlanta.
    • Atlanta 1996 – Tom Englén och Fredrik Peterson (17:e plats)
    • Sydney 2000 – Björn Berg och Simon Dahl (19:e plats)
    • Aten 2004 – Björn Berg och Simon Dahl (9:e plats)
    • Paris 2024 – David Åhman och Jonatan Hellvig