Boccia är en paraidrott med taktik, teknik och precision. Det påminner om boule – det handlar om att få dina klot närmare det vita klotet än vad din motspelare lyckas med.

Så går det till

Boccia spelas med 13 klot – sex röda, sex blå och en vit. Det vita klotet startar spelet genom att det spelas in på banan. Därefter turas spelarna om att kasta sina klot. Den spelare vars klot ligger längst ifrån det vita klotet fortsätter att kasta. När alla kloten är på banan räknas poängen. Om en spelare har ett klot närmare det vita klotet än vad motspelaren har får den spelaren 1 poäng. Om två klot ligger närmare det vita klotet får spelaren 2 poäng och så vidare.

På SM-veckan spelas boccia i tvåmannalag. En match består av totalt 4 utkast (2 per spelare).

Fakta

Idrotten kan utövas både inomhus och utomhus, både individuellt och i lag. Spelarna kan spela ståendes eller i rullstol. Om en spelare har en funktionsnedsättning som gör att hen inte kan kasta eller rulla ut sina klot får spelaren använda en ränna/ramp som hjälper hen att få i väg kloten. Spelaren får också ha en assistent som styr rännan/rampen enligt spelarens instruktioner. Har spelaren en hög grad av nedsatthet i armarna har hen även rätt till att använda sig av en assistent som hjälper spelaren att plocka upp och ge klotet.

Visste du att

  • Namnet boccia kommer från italienskans ord för klot.
  • Boccia har sina rötter i antiken.
  • Boccia är ett av landets största paraidrotter sett till antalet utövare.
  • Boccia gjorde sin paralympiska debut 1984.