Boccia är en paraidrott som kräver taktik, teknik och precision. Det påminner om boule – där spelet går ut på att få dina klot närmast det vita klotet.

Så går det till

Boccia spelas med 13 klot – sex röda, sex blå och ett vitt. Det vita klotet startar spelet genom att det spelas in på banan. Därefter turas spelarna om att kasta sina klot. Den spelare vars klot ligger längst ifrån det vita klotet fortsätter att kasta. När alla kloten är på banan räknas poängen. Om en spelare har ett klot närmare det vita klotet än vad motspelaren har får den spelaren 1 poäng. Om två klot ligger närmare det vita klotet får spelaren 2 poäng och så vidare. Ju fler klot som är närmst, desto fler poäng.

På SM-veckan spelas boccia i tvåmannalag. En match består av totalt fyra utkast (två per spelare).

Fakta

Boccia är en paralympisk idrott. Det är en stor parasport som härstammar från Italien. På paralympisk nivå spelas idrotten inomhus och bara för utövare med olika neurologiska skador som orsakar funktionsnedsättning. På nationell nivå finns klasser för både fysiska- och intellektuella funktionsnedsättningar. Idrotten kan utövas både inomhus och utomhus, både individuellt och i lag. Spelarna kan spela ståendes eller i rullstol. Om en spelare har en funktionsnedsättning som gör att hen inte kan kasta eller rulla ut sina klot får spelaren använda en ränna/ramp som hjälper till att få i väg kloten. Spelaren får också ha en assistent som styr rännan/rampen enligt spelarens instruktioner. Har spelaren en hög grad av nedsatthet i armarna har hen även rätt till att använda sig av en assistent som hjälper spelaren att plocka upp och ge klotet. Boccia-SM genomförs årligen i tre grenar: inomhus, utomhus samt 2-mannalag.

Visste du att

  • Sveriges genom tiderna bästa spelare har upp emot 90 SM-guld.
  • Namnet boccia kommer från italienskans ord för klot.
  • Boccia har sina rötter i antiken.
  • Boccia är ett av landets största paraidrotter sett till antalet utövare.
  • Boccia gjorde sin paralympiska debut 1984.