VM-silvermedaljören Joline Persson Planefors och Markus Lenefjäll har under SM-veckan chansen att försvara sina guld i bowlingens Elit-SM från 2019. De utmanas av de elva bästa herrarna och de elva bästa damerna från kvalet till Elit-SM i Falkenberg.

Så går det till

I Linköping inleds finalspelet med fem serier. De åtta bästa i respektive klass tar med sig sitt resultat till ”round robin”, ett matchspel där alla möter alla. Vinst i en match ger 30 bonuspoäng och oavgjort ger 15, poäng som läggs till resultatet. Efter sju seriers matchspel avslutas den första finalomgången med en utjämningsserie där inga bonuspoäng delas ut. De tre bästa herrarna och de tre bästa damerna går vidare till stegfinalen. I stegfinalen spelar de andra- och tredjeplacerade spelarna först om vem som ska få möta den som leder. Finalen spelas över en serie där vinnaren får äran att kalla sig svensk mästare och vinnare av Elit-SM 2022.

Fakta

Bowling är en sport där tio käglor, 18,2 meter bort, ska vältas med ett slag (strike), alternativt två slag (spärr). För att göra det på bästa sätt letar eliten efter den mest gynnsamma spellinjen till fickan mellan den främsta käglan och den bredvid. De bästa bowlarna använder många olika klot för att på bästa sätt med hjälp av skruv övervinna det utmanande underlaget, i form av olja som är utplacerad i olika förutbestämda profiler, och själva banans karaktär där millimetersmå skillnader påverkar vilken spellinje som är bäst att använda sig av.

Visste du att…

  • Sverige är världens tredje bästa land i bowling efter USA och Sydkorea, enligt medaljligan från senaste VM.
  • Att en tredjedel av pojkarna på senaste Junior-EM spelade med den nya tvåhandstekniken.
  • Den första bowlinghallen öppnade i Sverige redan 1909 i Stockholm. Därmed är Sverige ett av de länder där bowlingen har funnits längst.