Dags för landets bästa bowlare att kämpa om SM-medaljerna i Elit-SM. På SM-veckan ställs de tre främsta dam- respektive herrspelarna från kvalet mot varandra i en avgörande stegfinal.

Så går det till

Kvalet och finalomgång 1 och 2 i Elit-SM genomfördes i Tidaholm samt Helsingborg i början av februari. De tre främsta damerna från matchspelet i finalomgång 2 i Tidaholm har avancerat till stegfinalen. Detsamma gäller de tre främsta herrarna från finalomgång 2 i Helsingborg. Stegfinalen avgörs vid SM-veckan i Boden.

I stegfinalen möts den andra- och tredjeplacerade spelaren från finalomgång 2 först i en semifinal. Vinnaren ställs mot ettan inför stegfinalen i en avgörande final och segraren där är vinnare av Elit-SM 2024. Matcherna i stegfinalen spelas över en serie.

Damerna som har avancerat till stegfinalen: 

 1. Jenny Wegner, BK Femtionian, Hässleholm
 2. Josefin Hermansson, Team X-Calibur BK, Partille
 3. Cajsa Wegner, BK Femtionian, Hässleholm

Herrarna som har avancerat till stegfinalen: 

 1. Adam Andersson, Team Pergamon BC, Partille
 2. Alvin Kvarnström, AIK BK
 3. Teodor Samuelsson, BK Kaskad, Norrköping

Fakta

Bowling är en sport där tio käglor, 18,2 meter bort, ska vältas med ett slag (strike), alternativt två slag (spärr). För att göra det på bästa sätt letar eliten efter den mest gynnsamma spellinjen till fickan mellan den främsta käglan och den bredvid. De bästa bowlarna använder många olika klot för att på bästa sätt med hjälp av skruv övervinna det utmanande underlaget, i form av olja som är utplacerad i olika förutbestämda profiler, och själva banans karaktär där millimetersmå skillnader påverkar vilken spellinje som är bäst att använda sig av.

Visste du att

 • Det finns ca 17.000 tävlande bowlare i Sverige med tävlingslicens och ca 600 föreningar.
 • Den första bowlinghallen öppnade i Sverige redan 1909 i Stockholm. Därmed är Sverige ett av de länder där bowlingen har funnits längst.
 • Vid herrarnas EM som spelades den 9-17 juni 2023 tog Sverige 6 medaljer. 3 guld och 3 silver.
 • Sverige som bowlingnation har etablerat sig som ledande i Europa med många topplaceringar på både junior- och seniorsidan. Damlandslaget tog 14 av 17 möjliga medaljer vid EM i Ålborg i augusti 2022. Det är Sveriges bästa Europamästerskap genom tiderna på damsidan.
 • Damlandslaget vann även guld i World Cup tillika lag-VM i Australien i november 2022.
 • Damernas EM 2024 spelas i Wittelsheim, Frankrike, den 7-15 juni.
 • Vid junior-EM i april 2023 tog Sverige 13 medaljer vilket var tangerat medaljrekord för blågult i JEM-sammanhang.