Dags för landets bästa bowlare att kämpa om SM-medaljerna i Elit-SM. Kvalet har genomförts i Örebro och i Umeå ställs de tre främsta dam- respektive herrspelarna från kvalet i en avgörande stegfinal.

Så går det till

Kvalet och finalomgång 1 och 2 i Elit-SM genomfördes i Örebro. De tre främsta damerna och herrarna från matchspelet i finalomgång 2 har avancerat till stegfinalen som avgörs vid SM-veckan i Umeå.

I stegfinalen möts den andra- och tredjeplacerade spelaren från finalomgång 2 först i en semifinal. Vinnaren ställs mot ettan inför stegfinalen i en avgörande final och segraren där är vinnare av Elit-SM 2023. Matcherna i stegfinalen spelas över en serie.

Fakta

Bowling är en sport där tio käglor, 18,2 meter bort, ska vältas med ett slag (strike), alternativt två slag (spärr). För att göra det på bästa sätt letar eliten efter den mest gynnsamma spellinjen till fickan mellan den främsta käglan och den bredvid. De bästa bowlarna använder många olika klot för att på bästa sätt med hjälp av skruv övervinna det utmanande underlaget, i form av olja som är utplacerad i olika förutbestämda profiler, och själva banans karaktär där millimetersmå skillnader påverkar vilken spellinje som är bäst att använda sig av.

Visste du att…

  • Svenska Bowlingförbundet har ungefär 16 000 licensierade spelare och cirka 580 föreningar.
  • Den första bowlinghallen öppnade i Sverige redan 1909 i Stockholm. Därmed är Sverige ett av de länder där bowlingen har funnits längst.
  • Sverige är världens tredje bästa land i bowling efter USA och Sydkorea, enligt medaljligan från VM.
  • Vid herrarnas EM som spelades den 9-17 juni 2023 tog Sverige 6 medaljer. 3 guld och 3 silver.
  • Damlandslaget tog 14 av 17 möjliga medaljer vid EM i Ålborg i augusti 2022. Det är Sveriges bästa Europamästerskap genom tiderna på damsidan.
  • Damlandslaget vann även guld i World Cup tillika lag-VM i Australien i november 2022.
  • Vid junior-EM i april 2023 tog Sverige 13 medaljer vilket var tangerat medaljrekord för blågult i JEM-sammanhang.
  • Vid U21-VM i Helsingborg 2022 spelade mer än hälften av killarna med tvåhandstekniken.