Under SM-veckan avgörs bowlingens svenska mästerskap för 3-mannalag. Spelformen som används kallas för Bakers och går till så att de tre deltagarna i tur och ordning slår varsin ruta till lagets serie.

 

 

William Svensson, BK Kaskad, tävlar i bowling
William Svensson, BK Kaskad, tävlar i bowling under SM-veckan i Sundsvall 2019

Så funkar det

Tre herrlag och tre damlag har kvalificerar sig till uppgörelsen kring medaljerna. Medaljörerna har kvalificerat sig via distriktsmästerskap och kvalspel. Finalspelet i Skövde avgörs i en så kallad ”stegfinal”. Det innebär att det tredje bästa laget från kvalet möter först det andra-placerade om vilket lag som får möta kvalvinnarna om titeln svenska mästare.

Fakta

Bowling är en sport där man försöker välta tio käglor, 18,2 meter bort, med ett slag (strike), alternativt två slag (spärr). För att göra det på bästa sätt letar eliten efter den mest gynnsamma spellinjen till ”fickan” mellan den främsta käglan och den bredvid. De bästa bowlarna använder många olika klot för att på bästa sätt, med hjälp av skruv, övervinna det utmanande underlaget i form av olja (som är utplacerad i olika förutbestämda profiler) och själva banans karaktär där millimetersmå skillnader påverkar vilken spellinje som är bäst att använda sig av.

Visste du att

  • Svenska Bowlingförbundet har ca 16.000 licensierade spelare som har sin verksamhet i ca 580 föreningar.
  • Sverige är världens tredje bästa land i Bowling efter USA och Sydkorea, enligt medaljligan från VM.
  • Senaste VM i Dubai, Förenade Arabemiraten så var Sverige bästa nation.
  • Att en tredjedel av pojkarna på senaste Junior-EM spelade med den nya tvåhandstekniken.
  • Den första bowlinghallen öppnade i Sverige redan 1909 i Stockholm. Därmed är Sverige ett av de länder där bowlingen har funnits längst.