Under SM-veckan avgörs bowlingens svenska mästerskap för 3-mannalag. De tre främsta damlagen och herrlagen från finalomgång 2 gör upp om guldet i stegfinalen. Spelformen som används kallas för Bakers och går till så att de tre deltagarna i tur och ordning slår varsin ruta till lagets serie.

Så funkar det

Kvalspel genomförs i alla distrikt tidigare under året och därefter spelas finalsteg 1 och 2. De tre främsta damlagen från finalomgång 2 har avancerat till stegfinalen. Detsamma gäller de tre främsta herrlagen från finalomgång 2.  I finalen, som spelas under SM-veckan, möts de tre bästa dam- respektive herrlagen för att göra upp om SM-medaljerna.

I stegfinalen möts det andra- och tredjeplacerade laget från finalomgång 2 först i en semifinal. Det vinnande laget i semifinalen ställs mot ettan från finalomgång 2 i en avgörande final och segraren där blir svensk mästare.

Matcherna i stegfinalen spelas över två serier. Man spelar om totalt 30 poäng. Varje vunnen serie ger 10 poäng och laget med högst poäng totalt över de två serierna får också 10 poäng. Vid oavgjort i en serie får lagen fem poäng vardera. Om båda serierna blir oavgjorda spelas särspel över en serie (endast kägelpoäng). Blir det lika i skiljeserien, spelas ruta 8-10 tills det är avgjort.

Spelformen är Bakers och går till så att de tre deltagarna i laget i tur och ordning slår varsin ruta i lagets serie.

Fakta

Bowling är en sport där man försöker välta tio käglor, 18,2 meter bort, man har två chanser på sig. Slår man ner alla käglor i ett slag gör man en strike. Får man ner alla käglor på andra försöket har man gjort en spärr. För att göra det på bästa sätt letar eliten efter den mest gynnsamma spellinjen till ”fickan” mellan den främsta käglan och den bredvid. De bästa bowlarna använder många olika klot för att på bästa sätt, med hjälp av skruv, övervinna det utmanande underlaget i form av olja (som är utplacerad i olika förutbestämda profiler) och själva banans karaktär där millimetersmå skillnader påverkar vilken spellinje som är bäst att använda sig av.

Sverige som bowlingnation har etablerat sig som ledande i Europa med flera mästerskap där vi i topp på både junior och senior sidan. I Världen är USA ledande med Singapore, Malaysia, Sverige och Colombia som toppnationer.

Visste du att

  • Idag deltar ca 17 000 bowlare i seriespel och tävlingar runtom i Sverige.
  • Sverige blev bästa nation vid herrarnas EM 2023 och tog 6 medaljer varav 3 guld.
  • Sverige tog åtta medaljer vid damernas EM som spelades den 7-15 juni 2024 i Wittelsheim, Frankrike.
  • I november 2022 vann damlandslaget World Cup i Australien.
  • Vid junior-EM i mars 2024 tog Sverige 7 medaljer varav guld i 4-manna på killsidan.
  • Svenska Bowlingförbundet har ca 600 medlemsföreningar.
  • Den första bowlinghallen öppnade i Sverige redan 1909 i Stockholm. Därmed är Sverige ett av de länder där bowlingen har funnits längst.