Under SM-veckan avgörs bowlingens svenska mästerskap för 3-mannalag. Spelformen som används kallas för Bakers och går till så att de tre deltagarna i tur och ordning slår varsin ruta till lagets serie.

William Svensson, BK Kaskad, tävlar i bowling
William Svensson, BK Kaskad, tävlar i bowling under SM-veckan i Sundsvall 2019

Så funkar det

Tre herrlag och tre damlag har kvalificerar sig till att göra upp om medaljerna. De har kvalificerat sig via distriktsmästerskap och kvalspel. Finalspelet i Skövde avgörs i en så kallad ”stegfinal”. Det innebär att det tredje bästa laget från kvalet möter först det andra-placerade om vilket lag som får möta kvalvinnarna om titeln svenska mästare.

Fakta

Bowling är en sport där man försöker välta tio käglor, 18,2 meter bort, man har två chanser på sig. Slår man ner alla käglor i ett slag gör man en strike, får man ner alla käglor på andra försöket har man gjort en spärr. För att göra det på bästa sätt letar eliten efter den mest gynnsamma spellinjen till ”fickan” mellan den främsta käglan och den bredvid. De bästa bowlarna använder många olika klot för att på bästa sätt, med hjälp av skruv, övervinna det utmanande underlaget i form av olja (som är utplacerad i olika förutbestämda profiler) och själva banans karaktär där millimetersmå skillnader påverkar vilken spellinje som är bäst att använda sig av.

Visste du att

  • Svenska Bowlingförbundet har ungefär 16 000 licensierade spelare och cirka 580 föreningar.
  • Sverige är världens tredje bästa land i bowling efter USA och Sydkorea, enligt medaljligan från VM.
  • Senaste VM i Dubai, Förenade Arabemiraten så var Sverige bästa nation.
  • Den första bowlinghallen öppnade i Sverige redan 1909 i Stockholm. Därmed är Sverige ett av de länder där bowlingen har funnits längst.
  • Damlandslaget tog 14 av 17 möjliga medaljer vid EM i Ålborg i augusti 2022. Det är Sveriges bästa Europamästerskap genom tiderna på damsidan.
  • Damlandslaget vann även guld i World Cup tillika lag-VM i Australien i november 2022.
  • Vid herrarnas EM i Helsingfors 2022 tog Sverige åtta medaljer varav tre guld. De blev bästa nation i mästerskapet och gjorde sitt näst bästa EM någonsin.
  • Vid U21-VM i Helsingborg 2022 spelade mer än hälften av killarna med tvåhandstekniken.