Castingsport är längd och precisionkast med fiskeutrustning på land och i vatten.

Så går det till

Under SM veckan i Skövde kommer lag-SM inomhus att avgöras i Haspel Arenberg. Varje lag består av tre till fyra personer, laget kan bestå av både herrar och damer. Dessutom kan laget bestå utav kastare vilka inte tillhör samma förening.

Matchspel

Vid varje enskild match ställer respektive lag upp med tre kastare.
Samtliga lag möter varandra en gång (alla möter alla principen), en seger erhåller 1 poäng, lika ger 0.5 poäng. På grund av den poängräkningen som sker i de individuella matcherna förekommer i praktiken aldrig ett oavgjort resultat. Det lag som i slutet av tävlingen erhållit flest poäng koras till svenska mästare.
Det lag som har hemmamatch skall minst 15 minuter före nästa match ha överlämnat sin laguppställning till motståndarlaget. Information om vilket lag som har hemmamatch i respektive omgång ges ut av tävlingsledningen innan tävlingarnas början.

Individuella Matcher

En match tar ca 1 timme och består av nio individuella matcher. En seger genererar 1 poäng, oavgjort 0,5 poäng. Första lag som uppnår minst poängsumman 4,5 poäng vinner matchen, vilket innebär att varje match avgörs i bäst av nio matcher. Segraren i en individuell match är den kastare som uppnår flest poäng i en serie, om båda kastarna har lika många poäng, räknas flest 10:or, om båda kastarna i sin tur har lika många 10:or räknas 8:or följt av 6:or osv. till dess att någon vunnit, om det inte går att särskilja kastarna på detta sätt blir resultatet i matchen oavgjort och genererar 0,5 poäng till vardera lag. Om båda lagen erhåller 4,5 poäng vardera vinner det lag som har den högsta totalsumman av alla poäng i de individuella matcherna.

Fakta

Kastar du med sportfiskeredskap? Då utövar du någon form av casting, som är en idrottsgren med nära anknytning till det praktiska sportfisket. Gör dig till vän med dina redskap och engagera dig i castingsporten. När du tränat på dina färdigheter kommer också de fina fiskeresultaten som gör varje fiskeutflykt till en fest.
Kasta med spö, casting och flugkastning – en sport för alla!

Castingsporten består av två dicipliner: casting och flugkastning. Inom sporten kastar man både längd och precision på land och i vatten. Castingförbundet erbjuder utbildningar, kastkurser och inspirationsworkshops till både föreningar och privatpersoner som vill bli bättre på att kasta med spö.

Visste du att?

  • I Sverige kastar ca 1,7 miljoner människor med spö.
  • Kastar du med spö och vill lära dig mer och idag inte är ansluten till en förening tillhörande Castingförbundet kan du bli medlem i den virtuella förening Det Perfekta Kastet, en förening som är öppen för alla oavsett vart du bor i Sverige. Välkommen in i gemenskapen!
  • Svenska landslagen i casting och flugkastning vann totalt 14 VM medaljer under tävlingsåret 2022.
  • Svenska Castinglandslaget är bäst på att vara världsmästare. Under samtliga världsmästerskap, från det första 1957 till 2002, har en svensk blivit världsmästare. Denna svit har uppmärksammast av Guiness rekordbok.