Castingsport är längd och precisionkast med fiskeutrustning på land och i vatten.

Casting, Haspel arenberg under dag 5 av SM-veckan den 30 juni 2019 i Malmö.

Så går det till

Inom Castingsporten finns två discipliner – Casting och Flugkastning – och totalt 15 grenar. Inom casting kastar man enhands- och tvåhandslängd med fluga, haspel och spinnutrustning samt precision med fluga, haspel och spinn utrustning. Kastvikten inom fluggrenarna är linans vikt då flugvikten är försumbar. I övriga grenar använder man sig av plastplugg som väger 7.5 gram samt 18 gram.

Fakta

Castingsporten kommer från England och casting betyder kast i bemärkelsen precisions- och längdkast, sporten utförs med fiskeredskap. Inom Castingsporten kastar man längd och precision med haspel, spinn och fluga på land och i vatten. Castingförbundet erbjuder bl a utbildningar, kastkurser och inspirationsworkshops till både föreningar och privatpersoner som vill bli bättre på att kasta med spö.

Visste du att…

  • I Sverige kastar ca 1,7 miljoner människor med spö.
  • Svenska Castinglandslaget är bäst på att vara världsmästare. Under samtliga världsmästerskap, från det första 1957 till 2002, har en svensk blivit världsmästare. Denna svit har uppmärksammast av Guiness rekordbok.