Cricket, en av världens största idrotter med över 2,5 miljarder fans, är en brännbollsliknande sport som spelas på en ovalformad gräsplan, stor som 1-2 fotbollsplaner. I Sverige är idrotten relativt okänd.

Så går det till

Cricket spelas på en ovalformad gräsplan, stor som 1-2 fotbollsplaner. Mitt på gräsplanen finns en gräsfri yta, pitch, som är 20 x 2 meter. På varje kortsida av pitchen finns en s.k. grind som förenklat består av tre träpinnar nerslagna i marken.

Varje lag har 11 spelare och lagen turas om att vara inne- respektive utelag, oftast en halvlek var. Endast innelaget kan ta poäng. När bollen slås ut ur planen utan att studsa får man 6 poäng. Studsar bollen innan den går ur planen får man 4 poäng. Om bollen förblir inne i spelplanen får innelaget poäng genom att spelarna springer mellan grindarna.

Som utelag är målet att försöka bränna hela innelaget och att begränsa antalet poäng som innelaget tar. Det lag som gör flest poäng vinner.

Cricket kan spelas i olika format, där den största skillnaden är matchernas längd. I T10 formatet, som spelas under SM veckan för både herrar och damer pågår en match i ca 90 minuter. T20 format tar ca tre timmar, one-day cricket tar ca sju timmar och test cricket är den längsta varianten där en match kan pågå i upp till fem dagar. Denna variant spelas alltid i vita kläder och endast i de tolv bästa länderna i världen: Afghanistan, Australien, Bangladesh, England, Indien, Irland, Nya Zeeland, Pakistan, Sri Lanka, Sydafrika, Västindien och Zimbabwe. Reglerna är i princip samma i alla utomhusformat, det är längden på matcherna som skiljer sig åt.

Fakta

Cricket är en av världens största sporter med över 2,5 miljarder fans, ändå känner än så länge relativt få till sporten i Sverige. Cricketstjärnor som Virat Kohli och MS Dhoni tjänar i klass med profiler som Usain Bolt, Kobe Bryant eller Neymar Jr.

Visste du att…

Cricket är en av Sveriges snabbast växande sporter, från 13 klubbar 2012 till dagens drygt 70 klubbar och cirka 5000 medlemmar. Många kommuner i landet har reagerat på den stora efterfrågan och visat stort intresse för att kunna erbjuda cricket. Idag finns ca 30 cricketplaner runt om i landet och många fler är på gång.