Intensivt, tätt, snabbt och viss bilkontakt. Crosskarten är fylld av action.

Så går det till

Tävlingarna består av korta täta heat på tre eller fyra varv beroende på banans längd, och damer och herrar tävlar på lika villkor. Crosskart körs på poäng och tävlingen genomförs med tre kvalåk med 5-6 kartar i varje heat. Det gäller att samla så många poäng som möjligt för att ta sig till semifinal där topp tre går vidare till final. I finalen gör sex förare upp om titeln svensk mästare.

Fakta

Förarens jobb är att köra bilen så snabbt som möjligt från start till mål utan att äventyra säkerheten eller skaffa sig fördelar genom att regelvidrigt ta sig förbi andra ekipage.

En crosskart förmedlar känslan av att verkligen ha ett hjul i varje hörn, däremellan finns en stötsäker rörramskonstruktion och ovanpå den en plastkaross som bidrar till att föraren sitter väl skyddad. Det kan behövas eftersom crosskart är en snabb och ettrig körupplevelse. Under huven på en crosskart sitter tvåtakts mc-motorer på 85cc, 125 cc eller på 250 cc, alternativt 650 cc, och fyrtakt samt den nyaste klassen Xtreme. Dessutom finns sexväxlad låda, koppling, broms och fjädrar runt om. Alla är bakhjulsdrivna med stel axel, vilket gör att föraren måste sladda sig igenom kurvorna. Grenen påminner mycket om rallycross, och många av tävlingarna körs på rallycross-banor. Men även backar och sprinttävlingar förekommer. Föraren bär hjälm, overall och handskar.

Visste du att…

… Sverige är ett framgångsrikt crosskartland som har förare som ofta kör hem medaljer på crosskartens internationella tävlingar.