I kortdistans startar varje klass separat. Tävlingarna körs på kort bana.

Utövare tävlar i cykel, kortbana, under dag 6 av SM-veckan 2018 den 7 juli 2018 i Helsingborg.

Så går det till

Tävlingarna körs på kort bana. Efter 50 minuter får deltagarna en signal om att tre varv återstår och först i mål vinner. Varvad cyklist utgår. Cyklist som får tekniska problem får respitvarv och kan fixa felet och återgår sen till samma position i loppet som den hade innan. Det finns en teknisk depå utmed varvet där cyklister får stanna.

Paracykel är för personer med fysiska funktionsnedsättningar samt synskadade/blinda. I SM ingår disciplinen jaktstart med cykeltypen racer. Atleter med olika funktionsnedsättningar samt både kvinnor och män möter varandra i en och samma tävling. Avstånd mellan starterna bestäms utifrån respektive deltagares klass och kön, baserat på en faktortabell som är framtagen av det internationella cykelförbundet UCI.

Först i mål vinner.

Fakta

Svenska cykelförbundet har idag åtta grenar: landsvägscykel, bancykel (som körs på velodrom), BMX, mountainbike, paracykel, cykel-cross, trial och e-cykling.

Paracykel tävlas i fyra discipliner: handcykel, racer, tandem och trike.

Medaljörer

  • Vid OS i Rio 2016 tog Jenny Rissveds guld i mountainbike.
  • Emma Johansson tog silver i linjeloppen på OS i Peking 2008 och i Rio 2016.
  • Gustav Larsson tog silver på OS i Peking 2008.
  • Anna Beck tog dubbla VM-guld och paralympiska silver 2021.
  • Cecilia Hansen tog silver i VM i e-cykel 2022.

Visste du att…

I paracykel tävlar kvinnor och män mot varandra, oberoende av skadeklass. Resultaten beräknas utifrån faktorer som Internationella Cykelförbundet, UCI, fastställt.