Cykeltrial är en spännande, spektakulär och publikvänlig idrottsgren. Stabilitet och kontroll är två av de viktigaste faktorerna för ett lyckat åk på cykeln i extrema situationer.

Tävlande under finalen i cykeltrial dag fyra av SM-veckan den 4 februari 2017 i Söderhamn.

Så går det till

Det gäller att ta sig över grupperade sektioner, som hindren kallas, utan att förarens fot eller någon annan del av cykeln, förutom hjulen, nuddar marken. Det gäller att samla så många poäng som möjligt genom att köra felfritt genom ett antal sektorer i sektionerna. Varje sektion är indelad i fem sektorer och för varje sektor som cyklisten klarar att köra felfritt får hen 10 poäng. Om man sätter i en fot i en sektor får man inga poäng i den delen av sektionen men man får fortsätta till nästa sektor. Om man drar på sig totalt 5 straffprickar måste man avbryta sektionen men man får behålla de poäng man klarat. Följaktligen är det den som har högst antal poäng som är bäst.

Fakta

Trial växte fram i Europa på 1970-talet och har sina rötter i den motordrivna versionen av trial. 1985 integrerades trial helt inom det internationella Cykelförbundet, UCI, och har efter det utvecklats snabbt som en cykelsport. Trial är en lättillgänglig sport som utövas över hela världen av barn så unga som 5 år upp till vuxna, långt över 40, i såväl skogsterräng som stadsmiljö. De vanligaste hjulstorlekarna som används inom sporten är 20 och 26 tum.

Visste du att

  • Cykeltrial är en av Svenska Cykelförbundets sju grenar.
  • Trial är en arenasport som normalt utövas utomhus men lämpar sig även mycket väl för inomhus.
  • Svenska Hilda Andersson tog VM-brons i Abu Dhabi i november.