Cykeltrial är en spännande, spektakulär och publikvänlig idrottsgren. Stabilitet och kontroll är två av de viktigaste faktorerna för ett lyckat åk på cykeln i extrema situationer.

Joacim Nymann tävlar i cykeltrail under dag 5 av SM-veckan den 1 februari 2019 i Sundsvall.

Så går det till

Det gäller att ta sig över grupperade sektioner, som hindren kallas, utan att förarens fot eller någon annan del av cykeln, förutom hjulen, nuddar marken. Det gäller att samla så många poäng som möjligt genom att köra felfritt genom ett antal sektorer i sektionerna. Varje sektion är indelad i fem sektorer och för varje sektor som cyklisten klarar att köra felfritt ger 10 poäng. En cyklist som sätter ned en fot i en sektor får inga poäng i den delen av sektionen men får fortsätta till nästa sektor. Vid totalt 5 straffprickar måste cyklisten avbryta sektionen men får behålla klarade poäng. Den som har högst antal poäng vinner.

Fakta

Trial växte fram i Europa på 1970-talet och har sina rötter i den motordrivna versionen av trial. 1985 integrerades trial helt inom det internationella Cykelförbundet, UCI, och har efter det utvecklats snabbt som en cykelsport. Trial är en lättillgänglig sport som utövas över hela världen av barn så unga som 5 år upp till vuxna, långt över 40, i såväl skogsterräng som stadsmiljö. De vanligaste hjulstorlekarna som används inom sporten är 20 och 26 tum.

Visste du att

  • Cykeltrial är en av Svenska Cykelförbundets sju grenar.
  • Trial är en arenasport som normalt utövas utomhus men lämpar sig även mycket väl för inomhus.
  • Hilda Andersson, Arvika IS, tillhör världstoppen.