SM-veckan Dans utövas i många olika former över hela Sverige; som träning, tävling, uppvisning, barnlek och socialdans. Med över 70 olika dansstilar inom förbundet och möjligheten att utöva dans på så många olika nivåer, bidrar till att ALLA kan dansa hela livet.

Fakta

Danssporten i Sverige har en bredd som sträcker sig från Street till Ballroom, via Modern och Swing. Tävlingsområdet inkluderar följande dansstilar: – Bugg & Rock´n Roll: Boogie Woogie, Lindy hop, Bugg och Rock´n Roll – Standard, Latin & Tiodans: Standard – Modern vals, Quickstep, Tango, Wienervals, Slow Foxtrot. Latin – Cha-Cha-Cha, Samba, Rumba, Paso Doble, Jive – Disco & Performing arts: Disco Dance, Acro Disco, British Freestyle, Slowdance – Hiphop – Breaking Från nybörjare inom den nationella tävlingsvärlden, via de svenska mästerskapen i dans, till den internationella dansarenan och OS-satsning. Att tävla i dans är möjligt för alla nivåer. Team Sweden är förbundets elit- & landslagssatsning. Tävlingsområdet växer, bla genom inkludering av Breaking och Rullstolsdans.

Grenar under SM-veckan i Skövde:

Tiodans, Hiphop, Disco och Slowdance

Så fungerar det

Tiodans

Vid Tiodans tävlar dansaren i alla tio danser som ingår i Standard och Latin.

Standard
Modern vals – valsen (walts = vrida runt) kommer ur österrikisk folkdans och är den första rund-dansen, det vill säga kavaljeren för damen genom att lägga ena armen om hennes liv. Tango är en argentinsk sällskapsdans i ett lugnare tempo. Wienervals är en variant av vals.
Slowfox är en långsammare variant av den amerikanska pardansen foxtrot. Karaktäriserad av långa flytande steg till långsam musik, kontrollerade rörelser och perfekt balans. Quickstep kommer ursprungligen ifrån jazzkvarteren i New York. Där kallades dansen ”Go as you please”, genom de enkla rytmiska stegen.

Latin
Samba är en latinamerikansk sångdans som kan förekomma i både långsamma och snabba tempon. Cha-Cha-Cha är latinamerikansk sällskapsdans utvecklad från latinamerikanska mambon. Rumba är en afrokubansk dans i lugnt tempo, ansedd att vara den mest romantiska dansen inom tävlingsområdet. Paso doble är en spansk/latinamerikansk marschartad dans. Dansen föreställer kampen vd tjurfäktning.
Jive är det europeiska uttrycket för den amerikanska swingdansen Lindy hop, som växte fram i Harlem under 20- och 30-talet.

Disco

Sen 70-talet har dansen utvecklats mycket och är idag en snabb, explosiv och atletisk dans. Teknikmoment som hopp, piruetter och kickar är en viktig del av dansen där man lägger stor vikt vid teknisk kvalitet som korrekt hållning, balans, kontroll och placering av kroppen. Tävlas i Solo, Duo, Small Team och Big Team.

Slowdance

Dansas till ballader och kallas ibland för Slowdisco. Explosivitet, energi, kontraster, inlevelse och dramatik är viktigt. Variation i dynamik, fart, nivåer och rörelsekvaliteter. Många tekniska moment och trix med fokus på kvalitet på utförandet. Tävlas i solo eller duo.

Hiphop

Hiphop karakteriseras av ett ”groove”, ett gung i kroppen där betoningen ofta ligger på åttondelarna i musiken och är en känsla som skapas av musiken. Groovet kan dansas åt alla olika håll så som ner, upp, fram, bak, sida till sida osv. I Hiphop Battle dansar man två dansare i taget i en ring. Det går det ut på att försöka överträffa sin motståndares dans. Tävlas i Solo, Duo, Small Team och Big Team.

Visste du att…..

  • Breaking är med i OS-programmet i Paris 2024
  • Henric och Joanna Stillman, som tävlade i Mästarnas Mästare 2022, är landslagscoacher i Boogie Woogie.
  • Tävlande i Rullstolsdans dansar själv (singel), i par eller grupp i dansstilar som tex Bugg och Tiodans. Minst en dansare ska sitta i rullstol.
  • Let´s Dance är en tävling i Tiodans och landslagscoachen inom Standard, Latin & Tiodans, Katja Lujan Engelholm, har vunnit två gånger med Anis Don Demina och Eric Saade.