Dans kan utövas oavsett ålder, ambition, kön, nivå och bakgrund. Det kan vara som träning, lek, uppvisning eller tävling. Över 70 dansstilar finns representerade inom Danssportförbundets 170 föreningar och dansas av fler än 36 000 dansare.

 

Så fungerar det

Svenska Danssportförbundets SM ger SM-status och Riksidrottsförbundets mästerskapsutmärkelse och är Sveriges officiella SM i dans. Under SM-veckan koras svenska mästare koras i standard och latin (tiodans), hiphop, disco, slowdance, modernt/lyrical jazz, british freestyle, performing arts show, rullstolsdans och breaking.

Standard & latin – tiodans

Standard och latindanserna bildar tillsammans tiodans.  I standarddanserna ingår modern vals, tango, wienervals, slowfox och quickstep. I latindanserna ingår samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble och jive.

Hiphop

Hiphop karakteriseras av ett ”groove”, ett gung i kroppen där betoningen ofta ligger på åttondelarna i musiken och är en känsla som skapas av musiken. Groovet kan dansas åt alla olika håll så som ner, upp, fram, bak, sida till sida osv. I Hiphop Battle dansar man två dansare i taget i en ring. Det går det ut på att försöka överträffa sin motståndares dans. Tävlas i Solo, Duo, Small Team och Big Team.

Disco

Disco är en snabb, explosiv och atletisk dans. Teknikmoment som hopp, piruetter och kickar är en viktig del av dansen där man lägger stor vikt vid teknisk kvalitet som korrekt hållning, balans, kontroll och placering av kroppen. Disco dansas  i 128-140 bpm.  Tävlas i Solo, Duo, Small Team och Big Team.

Slowdance

Dansas till ballader och kallas ibland för Slowdisco. Explosivitet, energi, kontraster, inlevelse och dramatik är viktigt. Variation i dynamik, fart, nivåer och rörelsekvaliteter. Många tekniska moment och trix med fokus på kvalitet på utförandet. Tävlas i solo eller duo.

Modernt/Lyrical jazz

En konstnärlig och nytänkande dansform med många stilar. Koreografen kan fritt uttrycka känslor och stämningar samt utforma sina egna steg. Dansen förstärker den valda musikens textrader. Här använder man sig medvetet av tyngdkraften medan exempelvis balett strävar efter att vara lätt och luftig. Andra moderna stilar kan involveras, men får aldrig styra eller dominera.

British freestyle

Freestyle har sitt ursprung från disco. Karaktären kännetecknas av explosivitet, energi, hög fart, spänst och tekniska färdigheter, med influenser av till exempel disco och jazz där fokus ligger på kontraster, trix och väldigt mycket energi. Freestyle dansas i circulation i 150-170 bpm. Tävlas i solo, duo och trio.

Performing arts show

Baserar sig i huvudsak på jazz, balett och/eller modern dansteknik. Showdans ska baseras på ett koncept, en berättelse, ett tema eller en idé. Det ska finnas ett namn på dansnumret. Konceptet, berättelsen, temat eller idén ska ha en tydlig röd tråd genom musiken, kostym, koreografin och eventuell scenografi. Numret ska vara underhållande och/eller beröra. Rekvisita och scenografi får gärna användas för att förstärka temat/handlingen. Karaktäristiskt för Show är teatralt, handling, berättelse, tema, rekvisita, underhållande.

Rullstolsdans

I rullstolsdans, eller Para Dance som det heter på engelska, ingår dansstilarna standard och latin samt freestyle. Du kan dansa singel, två personer i rullstol tillsammans eller en person med rullstol och en gående.

Breaking

Breaking, även kallat Breakdance, är en dans form som innehåller inslag av en hög variation av komplexa rörelser där utövaren uttrycker sin egna stil, personlighet och visar sina egna kreativa rörelser i dansen på golvet. Dansen är en del av hiphopkulturen.

Fakta

Sveriges officiella mästerskap i  i danssport arrangeras av Svenska Danssportförbundet. Att tävla i dans är möjligt för alla nivåer – från nybörjarnivå inom den nationella tävlingsvärlden, via de svenska mästerskapen i dans, till den internationella dansarenan och OS-satsning, genom elit och landslagssatsningen Team Sweden.

Danssporten i Sverige har en bredd som sträcker sig från street till ballroom, via modern och swing. Tävlingsområdet inkluderar följande dansstilar:

 • Bugg & Rock´n Roll
  Boogie Woogie, Lindy hop, Bugg och Rock´n Roll
 • Standard, Latin & Tiodans
  Standard: Modern vals, Quickstep, Tango, Wienervals, Slow Foxtrot
  Latin: Cha-Cha-Cha, Samba, Rumba, Paso Doble, Jive
 • Disco & Performing arts
  Disco Dance, Acro Disco, British Freestyle, Slowdance
 • Hiphop
 • Breaking

Visste du att…

 • Breaking är med i OS-programmet i Paris 2024
 • Henric och Joanna Stillman, som tävlade i Mästarnas Mästare 2022, är landslagscoacher i Boogie Woogie.
 • Tävlande i Rullstolsdans dansar själv (singel), i par eller grupp i dansstilar som tex Bugg och Tiodans. Minst en dansare ska sitta i rullstol.
 • Let´s Dance är en tävling i Tiodans och landslagscoachen inom Standard, Latin & Tiodans, Katja Lujan Engelholm, har vunnit tv-tävllingen två gånger. En med Jon-Henrik Fjällgren (2018) och en med Eric Saade (2022), och kommit tvåa med Anis Don Demina (2021).
 • Svenska Danssportförbundets uppdrag är att främja, utveckla och administrera svensk dans och danssport.