Distansridning innebär ridning över längre sträckor som mestadels rids på tid, först i mål vinner.

Så fungerar det

Distansrittens lag-SM rids över distansen 80 km. Varje lag består av 3-4 ekipage och den totala ridtiden för de tre främsta ekipagen i varje lag räknas samman till lagets slutresultat. När startsignal ges, startar alla ekipage i klassen tillsammans. I en del lag väljer man att rida tillsammans och i andra väljer man att rida sina egna lopp, utifrån förutsättningarna för dagen för hästarna.
De 80 km som ska ridas fördelas på tre delsträckor. Hästarna besiktigas av veterinär dels innan start och dels efter varje delsträcka, alltså även efter målgång. En häst som har ett godkänt resultat på 80 km har alltså fått tummen upp av tävlingsveterinärerna vid fyra tillfällen i anslutning till tävlingen. Mellan delsträckorna har man en obligatorisk vilopaus, där såväl hästar som ryttare laddar upp med energi inför nästa delsträcka.
Ekipagen har team med medhjälpare, som möter upp dem längs banan – bland annat för att kyla hästarna, finnas till hands inför veterinärbesiktningen och hjälper till under vilan.

Fakta

Inom distansritten tävlar män och kvinnor mot varandra och ryttare tävlar i samma klasser oavsett de rider ponny eller häst. I lag-SM rider också ryttare oavsett ålder mot varandra, medan individuella SM rids uppdelat på unga ryttare (till och med 21 år) och seniorer. Individuella mästerskap (SM, EM, VM) för unga ryttare rids på sträckan 120 km för unga ryttare och 160 km för seniorer.
För att få tävla på lag-SM behöver du som ryttare ha ridit minst två godkända clear-round-ritter på 40-50 km, minst två godkända tävlingsritter på 50-79 km och minst två godkända tävlingsritter på 80-119 km. Hästarnas kvalregler är liknande ryttarnas.

Visste du att

  • Genom åren har två svenska hästar över 5000 godkända tävlingskilometrar vardera: Amigo El Caballo och Martec C.
  • Den svenska ryttare som har flest godkända tävlingskilometrar är Maria Hagman-Eriksson, med 23 900 kilometer.
  • Den snabbaste tävlingsritt på mästerskapssträckan 160 km som gjorts av ett svenskt ekipage gick på nästan 21 km/h i snitt. Sara Henriksson och Elopolda red sträckan på 7 timmar och 40 minuter i samband med EM i Slovakien 2015.
  • Vid EM i Belgien 2017 tog Sverige brons i lagklassen.
  • På EM och VM rids lagtävlingen på sträckan 160 km. Samma tävlingslopp räknas då både individuellt och i lagklassen.