I Norden finns en lång tradition av att köra och tävla med draghundar. På SM-veckan finns nordisk stil, combined, pulka och släde, fyrspann, med på programmet. Alla hundar kan användas som draghundar men olika raser har olika förutsättningar. Det används därför en indelning för att alla ska kunna tävla på lika villkor.

Deltagarna startar i draghund combined under dag 3 av SM-veckan

Så går det till

Nordisk stil linkörning (lina) innebär att föraren åker skidor i fri stil med hunden kopplad till sig via en lina. Hunden får inte passeras av föraren då sporten bygger på hundens egen vilja att jobba framåt. Herrklassen med A-hundar kör 15 km medan övriga klasser kör 10 km med individuell start (intervallstart).

Nordisk stil pulka innebär att hunden drar en pulka som väger 0,7 gånger hundens vikt för A-hundar och 0,5 för övriga hundar. Föraren åker skidor kopplad till pulkan via en lina och distanserna är samma som vid linkörning.

I combined kombineras lina och pulka. Efter första varvet går ekipagen in för att lämna av pulkan för att sedan åka ytterligare ett var med linkörning. Combined-klassen är masstart.

I släde (fyrspann) kör föraren en släde som hundarna drar. Hundarna är spända i lösa linor och styrs med kommando från föraren. De viktigaste hundarna i ett slädhundspann är ledarhundarna. Föraren styr spannet med kommandon och det är ledarhundarna som ska kunna höger och vänster samt kommando för att stanna. I slädhundstil tävlar män och kvinnor i samma klasser.

Fakta

Att använda hundar för drag har gamla anor. Under guldruschens glada dagar i Alaska var draghundstävlingar mycket populära. I Norden har vi också en lång tradition med att köra och tävla med draghundar. Under senare tid har det vuxit till en stor sport. I Sverige tävlade vi med draghundar redan på 1930-talet. Draghunds-sporten tillhör en av världens snabbast växande idrotter och delas upp på tre olika stilar. Under vinter (på snö): nordisk stil (skidor och pulka) och slädhundsstil. Under barmarkssäsongen gäller barmarkstil: springa, cykla med en hund, köra kickbike med en eller två hundar eller köra vagn med upp till 8 hundar.

Inom draghundsporten delas hundar in i tre grupper utifrån raser.

  • Grupp A: alla hundar
  • Grupp B: renrasiga hundar utom stående fågelhundar, Dobermann och Siberian Husky.
  • Grupp C: Dobermann och Siberian Husky.

Visste du att

  • I klasser där hunden drar pulka väger pulkan minst 50 procent av hundens kroppsvikt. Hundar i grupp A drar 70 procent av sin vikt.
  • Svenska Draghundsportförbundet, SDSF, bildades 1987 och blev medlem i Riksidrottsförbundet 1989.
  • SDSF har drygt 110 klubbar anslutna och de finns mellan Höör och Kiruna? Det finns omkring 900 licensierade förare.
  • 1936 genomfördes det första SM:et för draghundar.