Nordisk stil hundkörning har mycket gemensamt med längdskidåkning. Nordisk stil linkörning innebär att föraren åker skidor i fri stil med hunden kopplad till sig via en lina. Hunden får inte passeras av föraren då sporten bygger på hundens egen vilja att jobba framåt. Tävlingen körs med individuell start (intervallstart). Herrklassen med A-hundar kör 15 km medan övriga klasser kör 10 km.

Deltagarna startar i draghund combined under dag 3 av SM-veckan

Fotnot: Vid draghundtävlingar i Sverige tillämpas gruppindelning av hundar i tävlings­klass. Grupp A: alla hundar, Grupp B: renrasiga hundar utom stående fågelhundar dobermann och siberian husky. Grupp C: dobermann och siberian husky. Den snabbaste klassen Grupp A domineras av vorsther och speciellt framavlade blandraser.

Fakta

Att använda hundar för drag har gamla anor. Under guldruschens glada dagar i Alaska var draghundstävlingar mycket populära. I Norden har vi också en lång tradition när det gäller att köra och tävla med draghundar och under senare tid har det vuxit till en stor sport. I Sverige tävlade vi med draghundar redan på 1930-talet. Draghunds­sporten tillhör en av världens snabbast växande idrotter och delas upp på tre olika stilar. Under vinter (på snö): nordisk stil (skidor och pulka) och slädhundsstil. Under barmarkssäsongen gäller barmarkstil: springa, cykla med en hund, köra kickbike med en eller två hundar eller köra vagn med upp till 8 hundar.

Visste du att…

… Svenska Draghundsportförbundet, SDSF, bildades 1987 och blev medlem i Riksidrottsförbundet 1989?

… SDSF har drygt 110 klubbar anslutna och de finns mellan Höör och Kiruna? Det finns omkring 900 licensierade förare.

… år 1936 genomfördes det första SM:et för draghundar?