E-cycling eller virtuell cykling har blivit väldigt populärt de senaste åren. En cyklist kan köra mot och med andra cyklister som är uppkopplade på en gemensam digital plattform. Den största plattformen är Zwift, där anordnas flera event om dagen, dygnet runt, året runt.

Så fungerar det

E-cycling är en publikvänlig idrott. Cyklisten följer en bana på en skärm där motståndet anpassas. Publik följer både den virtuella avataren och den fysiska cyklisten. Det går att se puls, watt och information om cyklisten på skärmen.

Årets SM avgörs över tre lopp. Första loppet körs genom två varv på banan Rolling Highlands, Skottland (23.01 kilometer, 183 meter stigning). Andra loppet är kortare men med mycket klättring på banan City and the Sgurr, Skottland (8.68 kilometer, 166 meter stigning). I finalerna kör cyklisterna tre varv på banan Glasgow Crit Circuit, Skottland (9.28 kilometer, 100 meter stigning)

Fakta

E-cycling är en ung sport som har vuxit väldigt snabbt senaste året och marknaden har fullkomligt exploderat. Tour de France har körts virtuellt med direktsändning på Eurosport. Sverige ligger långt fram inom E-cycling och har några av världens bästa cyklister, både på dam- och herrsidan. Svenska cykelförbundet har redan anordnat ett svenskt mästerskap, Swe Cup, där finns flera utmaningar inom landsväg och MTB på Zwift.

Visste du att

  • Sverige är väldigt framgångsrika inom E-cycling. Vi har några av världens bästa cyklister inom både dam och herrsidan och just nu tävlar flera damer i absolut högsta världseliten.
  • Zwift är den mest populära plattformen för E-cycling men det finns fler plattformar så som Rouvy, RGT cycling, The Sufferfest, BKool, Veloton, och FulGaz.