E-cycling eller virtuell cykling är något som blivit väldigt populärt dom senaste åren. Man kan helt enkelt cykla mot och med andra cyklister som är uppkopplade på en gemensam plattform. Störst framgång och mest populär just nu är Zwift, där man anordnar flera event om dagen, dygnet runt, året runt.

Så fungerar det

E-cycling är en publikvänlig idrott. Cyklisten följer en bana på skärmen där motståndet anpassas. Du följer både den virtuella avataren och den fysiska cyklisten. Du ser  puls, watt och info om cyklisten på skärmar. Störst framgång och mest populär just nu är plattformen Zwift, där man anordnar flera event om dagen, dygnet runt, året runt.

Fakta

E-cycling är en ung sport som har vuxit väldigt snabbt senaste året och marknaden har det fullkomligt exploderat. Tour de France har till och med körts virtuellt med direktsändning på Eurosport. Sverige ligger långt fram inom E-cycling och har några av världens bästa cyklister, både på dam och herrsidan. Svenska cykelförbundet har redan anordnat ett svenskt mästerskap, en Swe Cup och flera utmaningar inom Landsväg och MTB på Zwift.

 

Visste du att

  • Svenska cykelförbundet sänder sina tävlingar på Facebook och Youtube.
  • Sverige är väldigt framgångsrika inom E-cycling. Vi har några av världens bästa cyklister inom både dam och herrsidan och just nu tävlar flera damer i absolut högsta världseliten.
  • Zwift är den mest populära plattformen för E-cycling men det finns fler plattformar så som Rouvy, RGT cycling, The Sufferfest, BKool, Veloton, och FulGaz.