Fäktning är blixtsnabbt, raffinerat och fysiskt krävande. Marginalerna är små och det taktiska tänkandet är nästan lika viktigt som ett bländande fotarbete och finslipad teknik. Men principen är enkel: träffa motståndaren innan motståndaren träffar dig.

Så går det till

Fäktningen är en traditionsrik och gammal sport. De flesta ord och uttryck är till exempel på franska. Banan som man fäktar på kallas ”pist”. Domaren inleder varje match med orden ”en garde”, ”pret” och slutligen ”allez!”. En tävling börjar med en poule-omgång, där fäktarna delas in i grupper om fem eller sex. I poulerna möter alla varandra i femstötsmatcher. Efter poulerna är det direktutslagningsmatcher. Då är det först till 15 stötar som gäller.

Det finns tre grenar: värja, florett och sabel. Vapnen ser olika ut och reglerna skiljer sig åt. I värja är till exempel hela kroppen träffyta, i florett får du bara träffa bålen och i sabel är allt över midjan tillåtet att träffa. Om båda fäktarna träffar varandra samtidigt, gäller till exempel olika regler beroende på vilket vapen som används. I florett och sabel finns det så kallade prioritetsregler, vilket innebär att domaren avgör vem som får poängen. I värja får båda fäktarna varsin poäng om de träffar samtidigt. Värja och florett är stickvapen, man får alltså bara poäng för träffar med spetsen på vapnet. I sabel får man även poäng för hugg.

Fakta

Fäktning är en av världens äldsta idrotter. Så länge människan haft någon form av stick- eller huggvapen har man haft ett behov av att öva sig under säkra former. Dagens moderna fäktning har sitt ursprung i det europeiska duellväsendet, som uppstod runt 1300-talet. När dueller förbjöds, ville man ändå fortsätta fäkta, fast på ett säkert sätt. Fäktning är en av få sporter som funnits på det olympiska programmet sedan spelens början.

Idag är fäktning en global och växande sport. Sverige har stolta rötter: fäktning var Sveriges mest framgångsrika OS-sport under 70-talet, med ett flertal medaljer.

Visste du att

  • Fäktning är en ursprunglig olympisk idrott som varit med sedan de allra första olympiska spelen i Aten 1896.
  • Fäktning har historiskt varit en del av officersutbildningen i försvarsmakten.
  • Pisten du fäktar på är 14 meter lång.