Ultimate Frisbee är en lagsport med intensitet och närkamper.

Martin Skerlep, Akka och Frank Almirudis, DTU under match i Beach Ultimate Frisbee mellan DTU och Akka under dag 4 av SM-veckan den 29 juni 2019 i Malmö.

Så går det till

Varje lag består av sju spelare och ett fritt antal avbytare. Ultimate spelas utan domare. Istället har alla på planen ett ansvar för att man spelar enligt reglerna på ett sportsligt sätt. Denna sportslighet kallas för Spirit of the Game, vilket är ett centralt begrepp. Straff existerar inte, utan efter en påkallning från en spelare fortsätter spelet som det är troligast att det skulle fortsatt om ingen regelöverträdelse skett. Om man inte kan komma överens går discen tillbaka till den som kastade strax innan situationen uppstod, och så börjar spelet om därifrån.

Målet är att göra flest poäng (mål). Det anfallande laget ska passa en av sina medspelare, som befinner sig i motståndarlagets målzon (precis som en ”touchdown-passning” i amerikansk fotboll). Passningen av discen får ske hur som helst och i vilken riktning man själv vill. Man får inte springa med discen, men man får rotera som i basket. Om discen går i backen eller träffar en vägg, går den över till andra laget. Planen är uppdelad i tre zoner: en mittzon där det egentliga spelet händer samt två målzoner, en för varje lag.

Visste du att…

  • första gången ultimate spelades var 1968 på Columbia High School i New Jersey, USA?
  • ultimate spelas idag internationellt i mer än 80 länder och lockar upp emot sju miljoner spelare?