Genom att orientera sig med hjälp av hörsel och känsel skall man försöka skjuta bollen i mål med sina händer.

Så går det till

Goalball är en lagidrott för personer med nedsatt syn eller ingen syn alls. Planen är 18×9 meter och alla spelare bär en ögonbindel för att villkoren skall vara så lika som möjligt. Spelet går ut på att kasta eller studsa en boll längst med marken och få den att passera motståndarnas försvar och in i mål. Alla spelarna på plan spelar försvarspel och anfallsspel, detta då spelet går fram och tillbaka med varje skott. I bollen finns det en plinga som låter vid varje skott, detta gör det möjligt för spelarna att orientera sig med hjälp av hörseln. På planen finns det upphöjda linjer som hjälper spelarna att orientera sig med hjälp av känsel.

I ett lag är man sex spelare, tre på plan och tre avbrytare. Lagen har i varje match tillgång till tre byten och tre timouter. Spelarna är alltid på sin egna planhalva, därifrån kan de skjuta bollen mot motståndarna och spelar försvarsspel. Målen finns på kortsidan av planen och är 9 meter brett och 1,5 meter högt. Det krävs ett bra samarbete från laget för att kunna försvara hela målet. Spelarna skjuter med hjälp av handen bollen längst golvet. Det finns regler som bestämmer vart bollen först måste nudda golvet för att försvarande lag skall ha en chans att hinna höra bollen innan den gått i mål.

Fakta

Goalball uppfanns 1946 i Österrike där man försökte att stötta och rehabilitera krigsveteraner som förlorat synen som följd av andra världskriget. Sporten kom till Sverige 1980 och det första svenska mästerskapet spelades 1991.

Visste du att…

  • Goalball debuterade i Paralympics 1976 i Toronto.