I hindersim ska den tävlande ta sig igenom en 50 meter lång bana bestående av fyra olika standardiserade hinder som de tävlande ska ta sig över och under.

En tävlande i Militär femkamp Hindersim under dag 3 av SM-veckan 2018 den 4 juli 2018 i Landskrona.

Så går det till

Banan i hindersim är 50 m lång, går att simma i såväl 25- som 50-m bassäng och det går att tävla med två eller flera parallella hindersimbanor. Banan består av fyra olika standardiserade hinder som de tävlande ska ta sig över och under.

Man tävlar individuellt i olika klasser, beroende på ålder och kön. Det finns 18 klasser, hälften för damer och hälften för herrar. Yngsta klassen är 11-12 år och äldsta +60 år. Alla klasser tar alla hinder på samma sätt och simmaren med den snabbaste tiden i varje klass vinner.

Fakta

Hindersim har varit en gren i Militär femkamp sedan början av 1950-talet och det finns likadana hindersimbanor i mer än 50 länder – alla militära.

2016 fick grenen SM-status av Riksidrottsförbundet och är sedan dess en egen sport i Sverige, den första civila i världen. I oktober 2017 avgjordes det första SM:et, i Eriksdalsbadets 50-metersbassäng i Stockholm.

Eftersom hindersimbanan alltid är exakt densamma – enligt regelverk som utges av Internationella MilitärSport Organisationen CISM – kan man jämföra sluttider med andra banor och tillfällen. Världsrekordet lyder 23,8 sekunder för herrar och 27,3 sekunder för damer.

Visste du att…

  • hindersim än så länge är en sådan ny och liten sport att SM-tävlingen är öppen? Vem som helst kan anmäla sig till den åldersklass man tillhör.
  • hindersim-entusiaster under 2018 bedrev en lansering av sporten, där simhallar och föreningar gratis kunde få låna en hindersimbana under 3 veckor inklusive frakt till och från simhallen?
  • ungefär en tredjedel av de som provar hindersim för första gången inte klarar av att ta sig upp på det 50 cm höga bordet oavsett ålder, kön och fysisk styrka? Det har att göra med kroppsmotorik, koordination och vattenvana.
  • hindersimbanan ursprungligen togs fram i Frankrike i mitten av 1940-talet för att låta soldater i armén tävla mot varandra? Den simulerande att ta sig fram på land och över vattendrag under ansträngning och genom oländig blandad terräng. Alla egenskaper skulle fram – styrka, kondition, spänst, smidighet, motorik, snabbhet och mentalt fokus.
  • hindersimbanan fick sin nuvarande form och mått 1957?
  • det anordnas VM i Militär femkamp varje år och vart fjärde år genomförs Military World Games (typ Militär-OS) där Militär femkamp är största grenen?
  • ”streamline”, det vill säga glidförmågan i vattnet, är den största hemligheten till att bli en bra hindersimmare? Detta eftersom det förekommer sex stycken frånskjut under ett lopp i en 50-metersbassäng (sju stycken i en 25-metersbassäng).