Hopprep räknas som en etablerad sport sett till att barn genom alla tider har hoppat hopprep. Som tävlingsidrott är hopprep, som internationellt går under namnet rope skipping, däremot en relativt ny sport som har sina rötter i USA.

Så går det till

De två huvudsakliga tränings- och tävlingsformerna inom hopprep är enkelrep (single rope) och dubbelrep (double dutch). Enkelrep ger utövaren möjlighet att hoppa i eget tempo, när och var som helst samt möjlighet att skapa många nya trick och trickkombinationer oavsett nivå. Dubbelrep kräver gott samarbete mellan hoppare och slagare. Målet är att göra konster och trick inne i repet, omväxlande förflyttningar, kreativa byten mellan hoppare och slagare och även trick med repen. Timing och precision är viktiga begrepp i hopprep.

Hopprepstävlingar har olika grenar i freestyle och speed, både individuellt och i lag. Lagen består av 4-6 hoppare och kan vara endast herrar, endast damer eller mixade.

Inom freestyle tävlar man individuellt eller i lag med ett program till musik medan det inom speed handlar om att göra så många fotisättningar med höger fot som möjligt under angiven tid. Det tävlas även i en gren som kallas tripplar som går ut på att göra flest antal trippelhopp i följd. I trippelhopp vevas repet tre varv mellan varje fotisättning. Tävlingar i hopprep är spektakulära och mycket uppskattade bland publiken.

Fakta

Hopprep räknas som en etablerad sport sett till att barn genom alla tider har hoppat hopprep. Som tävlingsidrott är hopprep, som internationellt går under namnet rope skipping, däremot en relativt ny sport som har sina rötter i USA. De två huvudsakliga tränings- och tävlingsformerna inom hopprep är enkelrep (single rope) och dubbelrep (double dutch).

Enkelrep ger utövaren möjlighet att hoppa i sitt eget tempo, när och var som helst och ger hopparna möjligheter att skapa många nya trick och trickkombinationer oavsett nivå. Dubbelrep kräver gott samarbete mellan hoppare och slagare. Målet är att göra konster och trick inne i repet, omväxlande förflyttningar, kreativa byten mellan hoppare och slagare och även trick med repen.

Timing och precision är viktiga begrepp.

Visste du att…

  • Hopprepen vanligtvis är av plast med roterande handtag. Längden varierar beroende på tävlingsgrenens art.
  • I snabbhet används ett kortare stålrep och i freestyle användas längre rep som kan vara av olika typ. Dubbelrepen är ca 4,5 meter långa.
  • Gymnasterna måste vara 16 år eller äldre för att tävla på SM.
  • Sverige vann VM-guld i grenen 4×30 dubbelsnabbhet 2023.