Isracing med bilar är Sveriges äldsta hastighetssport inom bilsporten. Man tävlar med bilar som är utrustade med specialdäck med långa sylvassa nabbar på en isbana.

Så går det till

Isracing för bil körs i fem olika klasser med olika slirskydd: nabb  eller dubb. På SM-veckan avgörs Klass 1, långnabbsklassen . Tävlingsbanan är en upplogad isbana med ca en meter höga (eller högre) snövallar och normalt 1500 -1800 meter lång. Man tävlar med hårt trimmade standardvagnar, som är utrustade med specialdäck med 23 mm långa sylvassa nabbar Dessa däck ger ett otroligt fäste i isen. Ett tävlingsheat omfattar normalt 6-8 varv, lite beroende på iskvalitet.

Fakta

Sedan vintern 1958 har det årligen arrangerats svenskt mästerskap i sportgrenen, vilket gör det till bilsportens äldsta SM som fortfarande arrangeras årligen. Tävlingsbilarna är hårt trimmade med effekter om 500 hk eller mer. Bilarna väger som mest 1350 kg, då inräknat förare (i full förarutrustning) och bränsle. Topphastigheten på de snabbaste isbanorna kan uppgå till strax under 200 km/h. I tävlingstempo uppnår de mest trimmade bilarna en bränsleförbrukning om 3-4 liter per mil.