I jujutsu tävlar man i tre discipliner; Fighting, Duo och Newaza. På SM-veckan kommer tävlingsdisciplinen Fighting och Duo finnas med. I Fighting ska de tävlande besegra varandra med hjälp av slag, sparkar, kast och brottning på mattan. Jujutsu Duo är en tävlingsgren med timing, samspel och koreografi i centrum.
Så går det till
Schematiskt indelas matchen i tre delar: del 1) Slag och sparkar, del 2) Kast och nedtagningar och del 3) brottning på mattan med fasthållningar och ledlås. En spelare får röra sig fritt mellan de olika delarna, exempelvis göra en slagkombination för att sedan greppa, kasta och ta en fasthållning på mattan. Vinner gör den spelare som har flest poäng vid tidens slut eller den spelare som lyckas göra en fullpoängsteknik, en så kallad ippon, i vardera av de tre delarna. För slag och sparkar så gäller semikontakt vilket innebär att träffarna ska vara kontrollerade och att knockout inte är tillåtet. Inga slag eller sparkar är tillåtna i del 2, dvs. efter greppning i stående, eller om matchen har tagits ner på mattan till del 3. En match är en rond på tre minuter och tre domare dömer på mattan. För att en teknik ska vara poänggivande krävs att minst två domare är överens.
Jujutsu Duo är en tävlingsgren med timing, samspel och koreografi i centrum. Två par tävlar mot varandra och visar upp varsitt, på förhand skapat och inövat självförsvarsprogram, som utgår ifrån förbestämda attacker. Framförandet poängbedöms av en jury och det par som har fått flest poäng efter uppvisningen vinner matchen. De tävlandes samspel, karisma och precision i teknikerna gör tävlingsgrenen till en jujutsu-uppvisning av högsta klass.
Fakta
Jujutsu betyder mjuk teknik eller följsam konst och härstammar från feodaltidens Japan (1600-talet). 1904 kom jujutsu till Sverige och beskrevs då i svensk press inte bara som effektivt självförsvar utan också som en ny träningsform. Det finns flera olika stilar och sätt att träna jujutsu. En del stilar har kvar den traditionella prägeln, andra fokuserar mest på självförsvar och vissa fokuserar på idrotten. Gemensamt för stilarna är en mångsidig kamp med slag, sparkar, ledlås, kast och tekniker på marken. I dag finns jujutsu över hela världen och i Sverige finns det cirka 200 jujutsuklubbar med drygt 8 000 aktiva utövare. Klubbarna är anslutna till Svenska Budo & Kampsportsförbundet och Svenska Jujutsufederationen.