Kanotpolo är ett fart- och finessfullt spel där manövrering av kanoten kombineras med bollteknik och lagspel. Kanotpolo är sporten för dig som älskar fart, adrenalin och laganda.

Så går det till

Kanotpolo är en lagsport som spelas på en begränsad spelplan med mål som hänger 2 meter över vattenytan på respektive kortsida.

I varje match spelar två lag om vardera fem spelare med en boll (modell vattenpoloboll). Speltiden är utan förlängning 2 x 10 minuter. Lagkompisarna passar bollen inom laget med hjälp av paddeln och händerna för att slutligen få bollen i motståndarnas mål. Att det är tillåtet att tackla bollförande spelare är en publikfriande ingrediens.

Fakta

Kanotpolo är ett fart- och finessfullt spel där manövrering av kanoten kombineras med bollteknik och lagspel. Idrotten kanotpolo är inte säsongsbunden då man med fördel kan spela i bassäng under vinterhalvåret.

Kanotpolo spelas på en begränsad spelplan, 23x35m med mål, 1×1,5m, som hänger två meter över vattenytan på respektive kortsida. I varje match spelar två lag om vardera fem spelare med en boll, modell vattenpoloboll.

Kanoterna är ca 3 meter långa och mer rundade i spetsarna. Den relativt korta längden är för att snabbt ska kunna vända eller ändra riktning på den begränsade spelplanen. De runda spetsarna, som är klädda med mjuka dämpare, är till för att hindra skador på material och personer då tacklingar med kanoten är tillåtna vid kamp om bollen.

Visste du att…

  • Kanotpolo började spelas i Sverige i slutet av 70-talet och Sverige har haft landslagsverksamhet sedan 2002.
  • Kanotpolo spelades redan i slutet av 1800-talet i Nya Zeeland. Man hade en träbark med två personer där den ena paddlade och den andra hade bollen.