Bouldering är en form av klättring där man klättrar på lägre väggar utan rep där fokus ligger på teknik, koordination, styrka och problemlösning.  Och om man faller, ja då faller man.

Foto: Harald Weidinger

Så fungerar det

Tävlingen börjar med en semifinal där klättrarna 40 kvalificerade herr och damerna ställs inför fyra klätterproblem att lösa. De har fem minuter på sig på att lösa varje problem, därefter får de vila fem minuter och så vidare tills de haft möjlighet att klättra alla fyra semifinalproblem. Att komma till toppen räknas högst, men klättrarna får också ”poäng” för att nå ett zongrepp som sitter ungefär halvvägs upp. För att skilja på klättrarna räknas också hur många försök klättraren tog på sig för att komma till både topp och zon. I slutändan vinner den som har kommit till toppen av flest problem på minst antal försök. Till finalen kommer de sex bästa. I finalen klättrar de fyra nya problem men har nu bara 4 minuter på sig på varje problem.

Fakta

Bouldering är en form av klättring där man klättrar på lägre väggar utan rep. Om man faller, så faller man. Säkerhetsutrustningen består av en matta som dämpar fallet. De leder man klättrar brukar oftast kallas för ”problem”, för att ta sig till toppen ska man såklart lösa problemet. De problem man klättrar när man bouldrar är inte högre än 4.5 meter, fokus ligger mer på teknik, koordination, styrka och problemlösning än på uthållighet. Prolemen har en tydlig start, slut samt ett grepp ungefär halvvägs som kallas zon. Man måste kontrollera slutgreppet med båda händer för att det ska räknas som en topp.

Visste du att

Grenen har tagit sitt namn från det engelska ordet boulder, som betyder stenblock. Bouldering är den mest lättillgängliga och populäraste formen av klättring. Bouldering är en del av grenarna som ingår i klätterprogrammet på OS i Paris 2024 och introducerades under OS i Tokyo.