Led är den traditionella grenen i sportklättring och kännetecknas av klättrarens kamp mot gravitationen och mjölksyran. Det bjuds på spektakulära kast, nervkittlande fall och jubel när de når toppen.

Så fungerar det

Tävlingen inleds med ett kval där alla klättrare klättrar två så kallade leder, vilket är markerade banor. De två lederna klättras ”flash” vilket betyder att alla får se en demonstration av lederna och utifrån den börja förbereda sig. Alla klättrare har bara ett försök på sig på varje led. Om klättraren trillar är det över.

Varje grepp på leden har ett poäng och den poäng klättraren kom till vid ett eventuellt fall blir resultatet på leden. Poängen från båda lederna summeras ihop och de 8 bästa går vidare till final.

Utifrån resultatet av kvalets två leder går 8 damer och 8 herrar vidare till en final där endast en led klättras. Klättrarna har endast 6 minuter på sig att komma hela vägen upp för den ca 17 meter höga väggen.

Fakta

Svenska Klätterförbundet bildades 1973. Första Svenska Mästerskapet i klättring arrangerades 1989 på Hotell Ekoxen i Linköping. 1995 blev Klätterförbundet medlem i Riksidrottsförbundet.

Visste du att

  • Umeå var en av sex föreningar som bildade klätterförbundet 1973.
  • Svenska Klätterförbundet kallades först för alpinistförbundet.