Lacrosse kan liknas vid en blandning av ishockey och handboll. Lacrosse sixes, som spelas på SM-veckan, är en av tre varianter av lacrosse.

Så fungerar det

Lacrosse Sixes kan liknas vid en blandning av ishockey och handboll och spelas på gräsplan av storlek 70x36m, vilket motsvarande en sjumanna fotbollsplan. Lagen har sex spelare på plan vardera, en målvakt och fem utespelare. Spelet går ut på att vara det lag som gjort flest mål när matchen är slut. Matchens längd styrs av matchklockan och är indelad i kvartar. En kvart är 8 minuter. Vid ett oavgjort resultat spelas förlängningar om 2 perioder á 2 minuter, vilket upprepas tills dess att det finns en vinnare i slutet av en omgång.

En lacrossematch börjar med en tekning. Det lag som plockar upp bollen blir anfallande lag och försöker genom att passa bollen inom laget, eller springa med den, skapa läge för att skjuta mål. Spelarna har en håvliknande klubba som de passar och skjuter bollen med. Det försvarande laget försöker följaktligen stoppa det anfallandet laget från att skjuta på mål.

Det anfallande laget har 10 sekunder på sig från att de har kontroll över bollen tills det att de måste vara på offensiv planhalva. Därefter har de 30 sekunder på sig att avfyra ett skott från det att de fått kontroll över bollen.

Mål görs genom att bollen skjuts in i målburen som vaktas av en målvakt. Målvakten får ha en större klubba än utespelarna, för att lättare kunna fånga bollen, målvakten får dock inte passera mittlinjen. Runt målburen finns en målgård som inte får beträdas av anfallande lag.

Om bollen hamnar på marken gäller det för spelarna att försöka plocka upp bollen. Om bollen hamnar utanför planen så tilldelas bollen till motståndarlaget till det lag som sist var på bollen innan den gick ut. Skulle bollen gå ut direkt efter ett skott som träffar målburen så behåller det anfallande laget bollen.

Speltiden, och därmed också skottklockan, stoppas när utvisningar delas ut. Skottklockan pausas också om bollen åker ut utanför planen.

Fakta

Lacrosse Sixes är en av tre versioner på lacrosse och spelas på en plan av storlek 70x36m, vilket motsvarande en sjumanna fotbollsplan. De två andra varianterna, field och box, spelas på fullstor fotbollsplan respektive en isfri ishockeyrink.

Herr- och damlacrosse skiljer sig åt så till vida att damernas klubbor är grundare än herrarnas, och att det i herrlacrossen tillåts ett mer fysiskt spel än i damlacrossen. Herrarna har därför också skydd och hjälmar med galler likt ishockeyspelare, medan damlacrossen endast har tandskydd och skyddsglasögon. Damlacrossen är ändå en fysisk sport, även om den i jämförelse med herrlacrossen bygger mer på teknik.

Viss fysiskt kontakt är tillåten med bollhållaren eller om det är en lös boll inom 3 meter. I de fallen är det tillåtet att trycka med jämnt tryck och hålla emot en annan spelare så länge kontakten är framifrån eller från sidan och sker på höften och uppåt men nedanför nacken. Det är även tillåtet att slå kontrollerade slag på motståndarens klubba. För herrar så anses handskarna som håller klubban vara en del av klubban.

Visste du att

• Lacrosse kom till Sverige i slutet av 1980-talet via en amerikan vid namn Jim Johnson som flyttade hit och presenterade lacrossen för ett gäng svenskar.
  • Farsta Hockey startade Sveriges första lacrosselag, Stockholm Lacrosse.
  • Sverige bildade tillsammans med fem andra länder ELF, det europeiska lacrosseförbundet.
  • Lacrosse spelades redan på 1100-talet av ursprungsbefolkningen i Nordamerika och kallades då för “stickboll”. Spelen pågick under flera dagar, till och med veckor, och spelades på öppna fält och olika byar och stammar tävlade mot varandra. Målen kunde vara flera kilometer ifrån varandra.