I masstart åker herrarna 30 km och damerna 15 km alla startar samtidigt enligt en seedning och först i mål vinner. Tävlingen går på en varvbana där åkarna passerar många gånger inne på arenan.

Lisa Vinsa, Piteå, tävlar i damernas 15km masstart under dag 7 av SM-veckan den 3 februari 2019 i Sundsvall.

I individuell start åker herrarna 15 km och damerna 10 km Åkarna startar med 30 sekunders mellanrum och den som har snabbast tid i mål vinner. Masstarten och 10 och 15 km-tävlingarna är i klassisk teknik

Sprinten börjar med en prolog där åkarna börjar med 15 sekunders mellanrum. De 30 bästa från prologen går vidare till finalomgången där åkarna slås ut tills att de sex bästa gör upp om segern i finalen. Sprinten avgörs i fri teknik.

I stafetten tävlar lag om tre åkare. Alla lag startar samtidigt och första lag i mål vinner, stafetterna går i klassisk teknik. Herrarna åker 10 km på varje sträcka medan damerna åker 5 km.

Fakta

Skidorna är generellt längre för klassisk åkning än för skate. Hur långa skidorna är beror på flera olika faktorer, bland annat åkarens längd och vikt. Tävlingsskidor har ofta en kärna av papp uppbyggd i ett stående ”bikakemönster” som omsluts av kolfiber, konstmaterial eller i vissa fall trä. Mot snön har skidan ett belag av plast med hög grafithalt som vallas med olika produkter beroende på väder för att stöta bort smuts och vatten så bra som möjligt. Vid tävlingar i klassisk teknik vallas skidorna med fästvalla i mitten av skidan så att åkaren kan trycka fast skidan mot snön när diagonal­tekniken används.

På fötterna har åkaren en typ av skor för klassisk åkning och en annan för skate. De klassiska skorna är mjukare för att passa för diagonalåkning medan skateskorna är styvare runt vristen.

Visste du att…

… Anders Södergren tillsammans med Nils ”Mora-Nisse” Karlsson är den mest framgångsrike manlige åkaren i SM med 17 SM-guld vardera?