Tävlingarna i längdskidor bjuder på sprint och stafett samt klassiska sträckor som 10 km och 15 km, men även de längre distanserna på 30 km och 50 km.

Lisa Vinsa, Piteå, tävlar i damernas 15km masstart under dag 7 av SM-veckan den 3 februari 2019 i Sundsvall.

Så går det till

I masstart åker herrarna 30 km och damerna 15 km alla startar samtidigt enligt en seedning och först i mål vinner. Tävlingen körs i fristil.

I stafetten tävlar lag om tre. Alla lag startar samtidigt och första lag i mål vinner. Herrarna åker 10 km på varje sträcka medan damerna åker 5 km. Stafetten körs i fristil.

Sprinten börjar med en prolog där åkarna börjar med 15 sekunders mellanrum. De 30 bästa från prologen går vidare till finalomgången där åkarna slås ut tills att de sex bästa gör upp om segern i finalen. Sprinten avgörs i klassisk stil.

I individuell start/intervallstart gäller för herrarnas 15 km och damernas 10 km samt för tävlingarna i 50 km respektive 30 km. Åkarna startar med 30 sekunders mellanrum och den som har snabbast tid i mål vinner. 10- och 15 km-tävlingarna är i fristil medan 30- och 50 km-tävlingarna genomförs i klassisk stil.

Fakta

Hur långa skidorna är beror på flera olika faktorer, bland annat åkarens längd och vikt. Skidorna är generellt längre för klassisk åkning än för skate. Tävlingsskidor har ofta en kärna av papp uppbyggd i ett stående ”bikakemönster” som omsluts av kolfiber, konstmaterial eller i vissa fall trä. Mot snön har skidan ett belag av plast med hög grafithalt som vallas med olika produkter beroende på väder för att stöta bort smuts och vatten så bra som möjligt. Vid tävlingar i klassisk teknik vallas skidorna med fästvalla i mitten av skidan så att åkaren kan trycka fast skidan mot snön när diagonal­tekniken används.

På fötterna har åkaren en typ av skor för klassisk åkning och en annan för skate. De klassiska skorna är mjukare för att passa för diagonalåkning medan skateskorna är styvare runt vristen.

Visste du att

Anders Södergren tillsammans med Nils ”Mora-Nisse” Karlsson är den mest framgångsrike manlige åkaren i SM med 17 SM-guld vardera.

SM i längdåkning är ett av Svenska Skidförbundets mest traditionsrika arrangemang. Tävlingarna har arrangerats i obruten följd sedan 1910, den enda gången tävlingarna helt ställts in var 2020 när coronapandemin satte stopp.