Mountainbikeklassen Cross country eliminator (XCE) tävlas på en bana som är 500–1000 meter lång med varierat underlag – platt, uppför, utför, kurvor, mindre hopp och andra hinder och svårigheter. Först i mål vinner.

Så går det till

Mountainbikeklassen Cross country eliminator (XCE), eller bara sprint, fungerar likadant som längdskidåkarnas variant, med den skillnaden att cyklisterna startar fyra och fyra i heaten istället för skidåkningens sex åkare per heat.

XCE har kval med individuell start, oftast ett varv på tävlingsbanan, som leder till en serie med elimineringslopp där de två första går vidare till nästa omgång. Banan är 500–1000 meter och innehåller normalt platt, uppför och utför samt kurvor, mindre hopp och andra hinder och svårigheter. Banan bör ta mindre än tre minuter att genomföra för vinnaren av kvalomgången. Först i mål vinner.

Fakta

Svenska cykelförbundet har idag åtta grenar: landsvägscykel, bancykel (som körs på velodrom), BMX, mountainbike, paracykel, cykel-cross, trial och e-cykling.

Utövandet av idrotten mountainbike föddes i USA på 1970-talet när några cykelentusiaster ville utforska terrängen bredvid landsvägen. När de fick känna på fartkänslan på de slingrande stigarna blev de frälsta direkt. Sedan dess har idrotten rullat på i en rasande takt. Numera består mountainbike av många olika discipliner, från sprint till långlopp, vilket gör det lätt att hitta en favorit. OS-disciplinen, och den största, är cross country olympic (XCO) som är nära besläktad med kortbanevarianten short-track (XCC). Relativt närbesläktat med dessa två är långlopp, cross country marathon (XCM) och sprint, även kallad cross country eliminator (XCE). Bland de mera fartfyllda grenarna ses downhill, enduro och 4X.

Visste du att…

  • Sveriges största MTB-stjärna , OS-guldmedaljören från Rio 2016, Jenny Rissveds även har SM-guld i XCE.
  • flera i XCE-toppen i Sverige tillhör den absoluta världseliten och att Sverige har prenumererat på medaljer i internationella mästerskap.
  • under 2021 var medaljutdelningen följande: Joel Burman, VM-medaljör från 2019, visade återigen på sin höga nivå och fick med sig ett fantastiskt fint brons hem från EM. På VM klev Anton Olstam fram och Olstam fortsatte sin fina trend och fanns med i medaljstriden i Abu Dhabi när världscupen inleddes.
  • Ella Holmegård har cyklat på heltid under flera år tills det i våras blev dags att studera, har också haft stora framgångar och finns fortfarande med i världseliten.