Mountainbikeklassen Cross country eliminator (XCE) tävlas på en bana som är 500–1000 meter lång med varierat underlag – platt, uppför, utför, kurvor, mindre hopp och andra hinder och svårigheter. Först i mål vinner.

Så går det till

Mountainbikeklassen Cross country eliminator (XCE), eller bara sprint, fungerar likadant som längdskidåkarnas variant, med den skillnaden att cyklisterna startar fyra och fyra i heaten istället för skidåkningens sex åkare per heat.

XCE har kval med individuell start, oftast ett varv på tävlingsbanan, som leder till en serie med elimineringslopp där de två första går vidare till nästa omgång. Banan är 500–1000 meter och innehåller normalt platt, uppför och utför samt kurvor, mindre hopp och andra hinder och svårigheter. Banan bör ta mindre än tre minuter att genomföra för vinnaren av kvalomgången. Först i mål vinner.

Fakta

Svenska cykelförbundet har idag nio grenar: landsvägscykel, bancykel (som körs på velodrom), BMX, mountainbike, paracykel, cykelcross, trial, gravel och e-cykling.

Utövandet av idrotten mountainbike föddes i USA på 1970-talet när några cykelentusiaster ville utforska terrängen bredvid landsvägen. När de fick känna på fartkänslan på de slingrande stigarna blev de frälsta direkt. Sedan dess har idrotten rullat på i en rasande takt. Numera består mountainbike av många olika discipliner, från sprint till långlopp, vilket gör det lätt att hitta en favorit. OS-disciplinen, och den största, är cross country olympic (XCO) som är nära besläktad med kortbanevarianten short-track (XCC). Relativt närbesläktat med dessa två är långlopp, cross country marathon (XCM) och sprint, även kallad cross country eliminator (XCE). Bland de mera fartfyllda grenarna ses downhill, enduro och 4X.

Visste du att…

  • Sveriges största MTB-stjärna, OS-guldmedaljören från Rio 2016, Jenny Rissveds även har SM-guld i XCE.
  • Flera i XCE-toppen i Sverige tillhör den absoluta världseliten och att Sverige har prenumererat på medaljer i internationella mästerskap.
  • Ella Holmegård tog brons på XCE VM i Barcelona 2022.
  • Genom cyklister som Ella Holmegård och Anton Olstam har Sverige nått stor internationell framgång i MTB-grenen XCE.
  • Edvin Lindh och Agners Abrahamsson som är regerande svenska mästare.