Sprintstafetten är en ny disciplin inom orientering och arrangerades första gången 2014 på VM.

Amy Rankka, Linköpings OK, under sprintorienteringen dag 2 av SM-veckan den 30 juni 2015 i Sundsvall.

Så går det till

Sprintstafetten är en mixedstafett med fyra sträckor, två damer och två herrar. En intensiv tävling som avgörs i stadsmiljö där varje sträcka tar cirka 15 minuter. Varje sträcka är en orienteringsbana med cirka 20 kontroller. Det gäller för löparna att göra rätt vägval och orientera så snabbt och säkert som möjligt.

Fakta

Orientering är en sport med gamla anor. Officiellt daterar sig starten för orienteringssporten internationellt till 1897. Då genomfördes en tävling i Norge, närmare bestämt i Nordmarka utanför Oslo.

I Sverige genomfördes första tävlingen av Sundbybergs IK den 17 mars 1901. Den första förbundsorienteringen, som mer liknade dagens tävlingsform, arrangerades 1919.

Sprintstafetten är en ny disciplin inom orientering och arrangerades första gången 2014 på VM.

Visste du att…

Sträckorna på stafetten är gafflade, vilket innebär att löparna inte har samma bana på respektive sträcka och därmed inte bara kan springa efter varandra. Gafflingen innebär att det på varje sträcka finns ett antal gafflade kontroller där lagen kommer att ha olika kontroller. Vilka kontroller som är gafflade vet man inte om på förhand. När alla fyra sträckor är avklarade kommer alla lag att ha tagit alla kontroller i samma ordning och det blir därmed rättvist.