Fart, skruv, bollkänsla, placering, taktik och psyke. Behärskar du dessa moment har du vad som krävs bli en bra bordtennisspelare.

Så går det till
En bordtennismatch på Para-SM spelas i bäst av fem set till 11. För att vinna en match måste en spelare eller ett par alltså vinna tre set. Är resultatet 2-2 i set spelas ett femte och avgörande set för att kora segraren. Varje set spelas först till elva men varje set måste också vinnas med minst två poäng, så vid 10-10 krävs 12 för setvinst och så vidare.
I singelspelet inleds Para-SM med gruppspel i varje klass. Varje grupp innehåller normalt sett fyra spelare där alla möter alla. De två bäst placerade spelarna i gruppen går vidare till slutspel. Slutspelet genomförs i traditionell cupform där spelare antingen vinner eller försvinner. Till slut har de två bästa spelarna spelat sig hela vägen fram till final i sin respektive klass. Vinnaren i den finalen är svensk mästare.
Parabordtennis är indelad i så kallade skadeklasser. Dessa skadeklasser inkluderar klasserna R1-5 för rullstolsbundna spelare samt klasserna S6-10 för stående spelare, liksom klassen I11 för spelare med intellektuell funktionsnedsättning. Ju lägre siffra desto allvarligare funktionsnedsättning. Samtliga dessa klasser erbjuds för herrar såväl som för damer, och genomförs i både singel och i dubbel.
Fakta
Fart, skruv, bollkänsla, placering, taktik och psyke. En spelare som ska bli bra på bordtennis behöver behärska samtliga dessa moment. Parabordtennisen adderar nya taktiska dimensioner utifrån spelarnas fysiska begränsningar. Truls Möregårdhs konstslag i OS-finalen mot Fan Zhendong, den rejält underskruvade lobben, ”hissen” kallad på pingisspråk, är i själva verket sedan länge taktisk standard bland paraspelarna.
Visste du att
- Halva den svenska Paralympicstruppen till Paris 2024 bestod av parapingisspelare?
- Ernst Bolldén från Iggesunds BTK var en av den svenska parapingisens internationella superstars?
- I dubbel med rullstolsbunda spelare måste spelarna inte slå bollen varannan gång?