Parallellslalom är en av sex grenar som klassas som alpin skidsport. Parallellslalom påminner om vanlig slalom med skillnaden att tävlingsbacken består av två likadana banor som går parallellt med varandra.

Agnes Dahlin, IF Hudik, jublar efter att hon har vunnit damernas final i Parallellslalom under dag 5 av SM-veckan den 1 februari 2019 i Sundsvall.

Så går det till

I ett heat kör två åkare samtidigt. I andra åket skiftar åkarna banor med varandra och startar med tidsskillnaden från första åket. Då är det först i mål som gäller. Åkarna ska på vägen ner ta sig mellan ett antal portar som är utplacerade i backen. Parallellslalom och slalom har kortast avstånd mellan portarna i jämförelse med de andra alpina grenarna.

Fakta

Den vänstra banan sett uppifrån består av röda- och den högra av blå pinnar som utgör portarna skidåkaren måste svänga runt. Banans första port ska vara 8–10 meter från starten. Båda skidspetsarna och fötterna måste passera genom porten för att det ska vara godkänt. En bana har 20–30 portar och höjdskillnaden mellan start och mål är 80–100 meter.

Visste du att…

… parallellslalom är ett svenskt påfund? Nils Sköldmark från Edsbyn anordnade den första tävlingen i Edsbybacken 1948.

… 1:a maj-trofén i Funäsdalen räknas som en av de största tävlingarna med 900–1000 startande?